Categories: SOCIALE

Gjetjet e reja, një hap afër trajtimit të Covid-19

Një studim i fundit i bërë nga shkencëtarë të Universitetit Cornell, mund të ndihmoj hulumtuesit e tjerë, të zhvillojnë një trajtim efikas ndaj sëmundjes Covid-19, shkruan Medical News.

Pesë hulumtues nga Universiteti Cornell në Neë York, kanë bërë disa hulumtime rreth strukturës dhe mekanizmave të veprimit të virusit Sars dhe Mers. Ata e kanë krahasuar mekanizmin e koronavirusit me këta dy viruse të tjera, të cilat ishin përhapur në të kaluarën.

Ata kishin hulumtuar funksionin e një proteine specifike, të cilën viruset e përdorin për të transferuar informacionet e tyre gjenetike brenda një qelize të shëndoshë të njerëzve, dhe me anë të së cilës e shkaktojnë infeksionin.

Për ta arritur infektimin e një qelize, viruset kalojnë përmes një procesi të ashtuquajtur “fusion membranor”, nëpërmjet të cilit, virusi e injekton informacionin gjenetik brenda qelizës së infektuar.

Në bazë të informacioneve, jonet e kalciumit e ndihmojnë këtë proces, dhe shërbejnë si katalizatorë të infektimit të qelizës.

Si rezultat është vërejtur që të gjitha viruset, duke përfshire Sars, Mers dhe Covid-19, e kanë të njëjtën proteinë.

Hulumtuesit shpresojnë, që gjetjet e reja do t’indihmojnë shkencëtarët të kuptojnë më shumë se si Covid-19, mund t’i infektojë qelizat e shëndetshme të njeriut, dhe pse sistemi i frymëmarrjes dhe mushkeritë janë ambiente kaq të përshtatshme për zhvillimin dhe replikimin e viruseve.

Gjithshtu këta hulumtues kanë arritur të marrin fondet e duhura nga Instituti Kombëtar i Shëndetitne New York, për të krijuar një antitrupth, që mund ta parandalojë replikimin e virusit duke e ndërprerë fusionin membranor.

In For Culture

Recent Posts

Porosia e letrarit malazez për popullin serb: “Shala nuk i dorëzon armët pa lënë kokat, dhe as kokat pa armët.”

SI TË DALËSH FITIMTAR ME SHQIPTARËT… Mark Milani ose Mark Miljanovi (1833-1901) ishte një ushtarak…

14 hours ago

Kisha e vjetër që u ruajt nga myslimanët

Në fshatin “Hysaj” në Gruemirë të Malësisë së Madhe ndodhen rrënojat e një kishe 600-vjeçare.…

14 hours ago

Familja patriotike e Mark Dedës në Berishë të Pukës

Mark Deda ishte kryefamiljari i kësaj familje i lindur më 1840. Ai ishte i martuar…

15 hours ago

Propozimi amerikan në ’45: Shqipëria të japë Shkodrën e të marrë Kosovën…

“Shqipëria të marrë pjesë nga Jugosllavia e Jugut me popullsi shqiptare dhe ta kompensojë atë…

2 days ago

Ide për shkrepje fotografish kreative (FOTO)

Fotografitë, si në letër e po ashtu edhe digjitale mund të shkatërrohen. Por emocionet dhe…

2 days ago

Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut

Shkruan: Haxhi Mehmetaj Nga ky mbishkrim kuptojmë që kemi të bëjmë më një monument varri…

3 days ago