Categories: KËSHILLA

T’i thani duart është po aq e rëndësishme sa t’i lani

Duke parë numrin e të prekurve me koronavirus, Organizata Botërore e Shëndetit ka këshilluar larjen e duarve rregullisht dhe imtësisht. Uji dhe sapuni janë dyshja e preferuar, por nëse s’keni ku t’i lani duart, mund të përdroni dezinfektues.

Siç mund ta keni dëgjuar, duart duhet të lahen me sapun nën ujë të rrjedhshëm për të paktën 20 sekonda. Sapuni minimizon praninë e baktereve dhe viruseve në lëkurë, por edhe tharja e duarve është njësoj e rëndësishme.

Tharja heq lagështirën nga duart dhe pakëso fërkimin, që minimizon më tej transferimin e mikroorganizmave. Mikrobet kalojnë më lehtësisht në lëkurë të lagur sesa të thatë.

Gjithashtu, rekomandohet që duart të thahen me letra njëpërdorimshe. Peshqirët mund të përdoren edhe nga persona të tjerë dhe të transmetojnë patogjenë në duar të pastra. Tharëset nga ana tjetër i përhapin më shumë dhe më larg mikroorganizmat dhe kontaminojnë jo vetëm duart, por edhe mjedisin.

Më pak fjalë, lani duart me ujë dhe sapun, thajini mirë me letra./anabel.al

In For Culture

Recent Posts

Flamuri i Isës në Kosovë, SIMBOLI 108-VJEÇAR

Kulla e vjetër është ende sot në Boletin, fshatin në veri të Kosovës. Ndërsa heroi,…

8 hours ago

7 këshilla nga mjekët që diabetikët duhet të ndjekin gjatë pandemisë

Nuk kanë qenë të pakta lajmet mbi pandeminë dhe kujdesin ndaj vetes në këtë periudhë.…

9 hours ago

Spastrimi etnik ndaj shqiptarëve të Follolinës dhe Prespës me ndihmën e ushtrisë franceze (Foto)

Fotografitë e sjellura më poshtë tregojnë historinë e dhimbshme të spastrimit etnik të shqiptarëve të…

9 hours ago

Kujtimet e panjohura të Edit Durhamit: Kush e tradhtoi Shkodrën?

Rënia e Shkodrës në duart e malazezëve dhe qëndrimi i Fuqive të mëdha “Lufta për…

10 hours ago

Malësori që luftoi për mbrojtjen e Plavës e Gucisë por u helmua me kafe(Foto)

Shoqëroi Edith Durham nëpër Veri/ Fotoja e Nik Lek Pepajt nga Kelmendi, malësori që luftoi…

10 hours ago

Rozmarina/ Si ta përdorni për mushkëritë?

Vlerat dhe përfitimet që marrim nga rozmarina janë të shumta duke filluar që nga pamja…

11 hours ago