Gjama e Burrave, traditë e vjetër Iliro-Shqiptare (Foto)

Fotografi të shkrepura nga antropologju gjerman Reimer Schulz në vitin 1937 në fshatin Theth të Shqipërisë. Në fotografi është paraqitur funerali i Ujk Vuksanit dhe gjama e burrave shqiptarë që e vajtojnë vdekjen e tij.

Gjama e burrave ndër shqiptarë ishte një rit mortor i cili aplikohej në rast të vdekjes. Malsorët shprehnin dhimbjen për familjarin, bashkluftëtarin, mikun apo për pjesëtarin e fisit me anë të britmave dhe vajtimeve dhe duke rrahur trupin me duar dhe grrisur fëtyrën.

Ky rit ishte traditë e lashtë ndër shumë popuj të vjetër. Mihal Apostoli përshkruan një ceremoni vdekjeje më 1467 në Shkodër dhe thotë se qanin me kuje me britma të forta burrat me grupe në këmbë dhe gratë se bashku të ulura.

Thotë se bërtisnin si Kretasit e lashtësisë në martesat e heronjve dhe në festat e perëndive. Edhe Lekë Dukagjini bëri gjamën për Skenderbeun në vitin 1468, duke rrahur gjoksin dhe duke shkulur flokët, një gjë të tillë bëri edhe Akili për vdekjen e Ptroklit kur u vra në luftën e Trojes nga prinici Trojan Hektori. /Inforculture.info

InFor. Culture

Recent Posts

Ja çfarë nuk duhet të shkruani kurrë në CV-në tuaj

Cila klishe e rezymesë është më e çuditshmja që mund të lexohet? Sipas revistës Time:…

21 mins ago

Çfarë ndodh nëse shtypni këtë numër në Google(Foto)

Ajo çfarë po i habit njerëzit kohët e fundit është një numër të cilin po…

31 mins ago

1989/ Si erdhi interneti në Tiranë dhe cili ishte portali i parë

Ishte viti 1989. Në Universitetin Politeknik i Tiranës (UPT) ndodhi një ngjarje historike: lidhja e…

48 mins ago

Bëni kujdes nëse shihni një monedhë si kjo në derën e makinës

Nëse shihni një monedhë të ngjeshur si kjo në derën e makinës suaj, veproni menjëherë!…

1 hour ago

10 vendet më misterioze në botë, ndër to edhe një qytet shqiptar

Janë disa vende në botë që na lejojnë të lidhemi me hyjnoren. Këta janë vende…

2 hours ago

Harta e OKB-së, zbuloni si do të jenë shqiptarët në vitin 2060

Plakja e popullsisë dhe emigracioni do të bëjnë që në vitin 2060, mosha mesatare e…

3 hours ago