Categories: ARTRETROSPEKTIVË

Kjo është kënga më e vjetër në gjuhën shqipe e regjistruar në gramafon

”KORBA O ÇEÇO” quhet kënga që mendohet se mundë të jetë kënga me e vjetër shqiptare e regjistruar në vitin 1920. Sipas kanalit në Youtube ‘’SHQIPËRIA E VËRTET’’ që ka postuar këngën, kjo këngë është kënduar nga Riza Berati. Riza Berati konsiderohej si këngëtari më i mirë i atyre viteve në Shqipëri. Populli e quante Riza Bilbili madje edhe në Kosovë njihej si Riza Bylbyli, ndërsa në qytetin e Beratit njihej si Bilbili i Beratit.

Kualiteti i këngës në këtë regjistrim është shumë i dobët dhe është mjaft e veshtirë që të kuptohet i gjith teksti i këngës nëse këngën e dëgjojmë vetëm njëherë. Mirëpo melodia dhe mënyra e këndimit vërtetë, emocionalisht të dërgon në dekaden e tretë të shekullit njëzetë dhe ta jep përshtypjen se je duke jetuar në Shqipërinë e viteve të 1920. Në linkun më poshtë mund ta dëgjoni këngën.

https://www.youtube.com/watch?v=d–f1Zy4hYY

InFor. Culture

Recent Posts

Se Shqypnia u rrudh e vogël – poezi nga Gjergj Fishta

Kishin Hyp Nji Rreze DilliAi Shen Pjetri e Ai Shen MhilliE Po Flisnin Per i…

18 hours ago

Kur Mehdi Frashëri projektonte sistemin me 7 banka për Shqipërinë

Në vitet ’20, ka pasur debate të shumta për krijimin e bankës kombëtare që do…

18 hours ago

“Hilet e marketingut”, kjo është arsyeja pse frutat dhe perimet në supermarkete janë gjithnjë të dukshme në hyrje

Kur hyjmë në një supermarket, pothuajse gjithmonë jemi të përshëndetur nga frutat dhe perimet shumëngjyrëshe…

19 hours ago

Çfarë ishte “Taksa e Karantinës”, që u aplikua në Shqipëri për 50 vite?

Shqipëria është përballur disa herë më epidemi, kryesisht murtaje dhe kolere. E në këtë kushte,…

19 hours ago

Ushqimet që ju ndihmojnë të zbutni simptomat e alergjisë

Ekspertët thonë se simptomat e alergjisë dhe astmës mund të zbuten me anë të ushqimit:…

19 hours ago

Misteret e një shpelle afër Permetit,është banuar 5500 vjet më parë

Vendbanimi shpellor i Bënjës ka hyrë herët në historinë e arkeologjisë shqiptare, qysh më 1954…

19 hours ago