E dini cila është origjina e fjalës OK?

Sa herë e kemi shkruar ose kemi përdorur gjeste për të thënë OK? Por çfarë do të thotë në të vërtetë dhe kur ka lindur përdorimi i saj?

Ekzistojnë tri hipoteza rreth origjinës së kësaj fjale e cila tashmë është bërë pjesë e gjuhës sonë.

Thuhet se origjina e kësaj forme popullore verbale daton nga koha e Luftës së Dytë Botërore, me trupat amerikane që ishin në mision. Me kthimin e tyre në bazë ata duhej të raportonte çdo humbje të jetës.

Në rast se të gjithë ushtarët ktheheshin në bazë, komandanti i raportonte eprorëve të tij duke përdorur akronimin O.K. si një shkurtim i fjalës “zero vrasje” ose “asnjë ushtarak i vrarë”.

Lidhur me këtë akronimi filloi të merrte kuptimin e konfirmimit pozitiv, ekuivalent me mënyrën e të thënit “gjithçka është mirë”.

Sipas disa të tjerëve, termi “OK” rrjedh nga zgjedhjet presidenciale të SHBA-së që u zhvilluan në vitin 1840. Një nga kandidatët ishte Martin Van Buren dhe për të fituar zgjedhjet, ai përdorte shoqata të ndryshme dhe një prej tyre u quajt Klubi i Vjetër Kinderhook shkurt O.K.

Por çfarë ndodhi? Pjesëmarrësit në mesin e tyre përdorën shprehjen O.K. për të thënë se gjithçka gjatë zgjedhje po shkonte mirë dhe se Martin kishte fituar.

Hipoteza e tretë dhe e fundit vjen nga Rusia. Sipas rusëve, në fakt, OK rrjedh nga shprehja “Ochen Korosho”, të cilën shkarkuesit e portit Odessa e përdorën për të paralajmëruar se ngarkesa ishte ngarkuar në anije pa probleme.

In For Culture

Recent Posts

Kjo është historia e Louis Vuitton – nga një njeri i varfër në një markë gjigande

Sipas statistikave të vitit 2020, kompania Louis Vuitton zë vendin e 9-të midis markave më…

15 mins ago

Vargjet e shkrimtarit francez në 1609 për Skënderbeun: Flinte vetëm dy orë

Në faqen n°200 të poemës me titull “Le Dauphin” të shkrimtarit francez Jacques de La…

42 mins ago

A e dini se cili është libri më i shitur në botë?

Nëse e shohim në aspektin e librave më të shitur në botë, që brenda një…

52 mins ago

Itali, Dokumentari i 1951 mbi ritualin unik të martesës arbëreshe (Video)

Një baba (me gajde) të ndihmuar nga djali i tij i vogël kujdeset për delet…

1 hour ago

Maks Myle: “Emrat e mjaft popujve të njohur rrjedhin nga fjala e vjetër shqipe ‘Ar’ “

Maurico Druon, sekretar i akademisë frënge: “Shqiptarët i përkasin popujve më të vjetër se vetë…

2 hours ago

Çfarë ndodh nëse hani hudhër me stomak bosh

Kur mendon për ushqimet që duhen ngrënë me stomak bosh, hudhra është e fundit që…

2 hours ago