Categories: KËSHILLA

A janë efektivë dezinfektuesit dhe çfarë duhet të përmbajnë ata?

Sanitizuesit e duarve konsiderohen efektivë kur përmbajnë të paktën 60 për qind alkool, sipas Qendrës Amerikane për Kontrollin e Sëmundjeve.

Këshillohet gjithashtu që të lani duart tërësisht me sapun dhe ujë si linja e parë e mbrojtjes. “Një nga arsyet pse dezinfektuesit e duarve ndihmojnë në mbrojtjen e ngjitjes së virusit është se ju duhet t’i fërkoni me duar. Fërkimi në pëllëmbën tuaj ndihmon në shkatërrimin e viruseve dhe baktereve që ju sëmurin”, shpjegon Purvi Parikh, specialist i sëmundjes infektive në Langone Center Center në Nju Jork.

Për t’u mbrojtur sa më shumë me dezinfektuesin tuaj, ndiqni këto rregulla:

1.Përdorni sasi të mjaftueshme

Ky nuk është një moment për të kursyer. Shtrydhni sasi të bollshme të dezinfektuesit në pëllëmbë.

2. Mbuloni plotësisht pëllëmbët tuaj me dezinfektues

Fërkoni pëllëmbët pak dhe rreth secilit gisht. Edhe pse mund të keni prekur duart tuaja vetëm me gishtat dhe pëllëmbët, mikroorganizmat kanë rrugën e tyre dhe udhëtojnë shumë shpejt pasi të arrijnë në lëkurë. “Vendi ku mikroorganizmat e dëmshëm janë veçanërisht të dashur për t’u fshehur është nën thonj, kështu që sigurohuni që t’i fërkoni me dezinfektues”, paralajmëron Dr. Parikh.

3. Fërkoni durt derisa të thahen

Hapi i fundit në pastrimin e duarve tuaj është tharja. ”Në mënyrë që dezinfektuesi të tregojë vërtet gjithë efektivitetin e tij në shkatërrimin e baktereve dhe viruseve, ai duhet të fërkohet në duart e tij derisa të thahet vetë. Kjo duhet të zgjasë të paktën 20 sekonda. Ju fshini ‘tepricën’ e lagur nga duart tuaja, në të vërtetë do të hiqni të gjithë alkoolin nga duart tuaja – dhe është ai që duhet të shkatërrojë mikroorganizmat “, tha Parikh.

4. Lani duart kur të keni mundësi

Parikh thotë se një person mesatar mund të përdorë një dezinfektues pesë deri në shtatë herë në ditë pa e vënë veten në rrezik, pasi shumë shpesh përdorimi i tyre do të vrasë baktere të mira, gjë që i hap rrugën zhvillimit të sëmundjeve autoimune.

In For Culture

Recent Posts

Ja çfarë nuk duhet të shkruani kurrë në CV-në tuaj

Cila klishe e rezymesë është më e çuditshmja që mund të lexohet? Sipas revistës Time:…

36 mins ago

Çfarë ndodh nëse shtypni këtë numër në Google(Foto)

Ajo çfarë po i habit njerëzit kohët e fundit është një numër të cilin po…

46 mins ago

1989/ Si erdhi interneti në Tiranë dhe cili ishte portali i parë

Ishte viti 1989. Në Universitetin Politeknik i Tiranës (UPT) ndodhi një ngjarje historike: lidhja e…

1 hour ago

Bëni kujdes nëse shihni një monedhë si kjo në derën e makinës

Nëse shihni një monedhë të ngjeshur si kjo në derën e makinës suaj, veproni menjëherë!…

1 hour ago

10 vendet më misterioze në botë, ndër to edhe një qytet shqiptar

Janë disa vende në botë që na lejojnë të lidhemi me hyjnoren. Këta janë vende…

3 hours ago

Harta e OKB-së, zbuloni si do të jenë shqiptarët në vitin 2060

Plakja e popullsisë dhe emigracioni do të bëjnë që në vitin 2060, mosha mesatare e…

3 hours ago