Categories: KËSHILLA

Dezinfektuesit e duarve nuk janë të dobishëm nëse nuk përdorni të duhurit

Dezinfektuesit e duarve janë renditur si një ndër produktet kryesore që duhen përdorur për të parandaluar përhapjen e mëtejshme të koronavirusit. Megjithëse, dezinfektuesit mund të mbajnë viruset dhe bakteret larg, ata mund të mos jenë të dobishëm nëse nuk përdoren në mënyrën e duhur.

Në fakt larja e duarve me ujë është më efektive se përdorimi i xhelit të duarve, por ju mund t’i përdorni në momentet kur jeni jashtë apo jeni në kontakt me pajisjet e zyrës ose të vendit ku punoni.

Studimet thonë se dezinfektuesit e duarve me bazë alkooli mund të ndalojnë shumë viruse që prekin sistemin respirator, siç është edhe koronavirusi. Shumica e dezinfektuesve të duarve kanë në përbërje 60-90% alkool, diçka që është tepër e rëndësishme, sepse koronavirusi ka një lloj veshjeje që është veçanërisht e ndjeshme ndaj efekteve shkatërruese të alkoolit.

“Daily Mail” shkruan se profesori mikrobiolog në Mark Wilox thotë se një dezinfektues duarsh duhet të ketë të paktën 70% alkool.

“Disa njerëz tentojnë t’i bëjnë vetë dezinfektuesit, por kjo nuk është gjë e mirë, sepse shumica e pijeve alkoolike, edhe ato më të fortat, kanë vetëm 40% alkool, që do të thotë se nuk ka gjasa për ta luftuar virusin”, ka thënë Wilox.

Alkooli shkatërron membranën e jashtme mbrojtëse të virusit, duke bërë që secila grimcë të prishet shpejt.

In For Culture

Recent Posts

Pse gjithmonë stjuardesat na presin në aeroplan me duar pas shpinës?

Ju mund të keni vënë re se kur hipni në një aeroplan, stjuardesat e fluturimit…

13 hours ago

Çfarë nuk na mësojnë autoshkollat?

Disa njerëz besojnë se je i sigurtë kur udhëton me makinë nëse di sinjalistikën rrugore,…

13 hours ago

Historia e familjeve të njohura shkodrane

Studiuesi tiranas, Dr. Adrian Papajani, përmes një analize serioze dhe shkencore, ka bërë një kronikë…

13 hours ago

Asnjë mjek s’e kuptonte origjinën e sëmundjes së saj, 18-vjeçarja studion mjekësi dhe diagnostikon veten

Asnjë mjek s’e kuptonte origjinën e sëmundjes së saj, 18-vjeçarja studion mjekësi dhe diagnostikon veten…

14 hours ago

Korça dhe kinematë e viteve ’30

Nga Juliana Dhimitri Korça ka qenë një nga qytetet e para në Shqipëri me kinema.…

14 hours ago

Në këtë qytet të Norvegjisë ndodh diçka e magjishme sa herë që bie nata

Reine ndodhet në ishujt Lofoten të Norvegjisë. Tipari i tij më simpatik janë shtëpitë, kryesisht…

14 hours ago