Fenomeni i vetëvrasjes është një problem shqetësues me të cilin po përballen sot shumë vende në botë. Duket se ndaj kësaj problematike nuk është imune as Koreja e Jugut, ku raste të tilla janë shtuar, sidomos në radhës e meshkujve.

Një politikan vendas është duke u përballur me një lumë kritikash, pasi pretendoi se kishte gjetur shkakun e rritjes së rasteve mes gjinisë mashkullore.

Ai tha se fajin e kanë femrat dhe fakti që po marrin një rol më dominues në shoqëri.

Në një raport, këshilltari qytetit të Seulit, Kim Ki-duck, argumentoi se rritja e pjesëmarrjes së grave në fuqinë punëtore gjatë viteve e kishte bërë më të vështirë për burrat të gjenin punë dhe të gjenin gra që dëshironin të martoheshin me ta.

Ai tha se vendi kohët e fundit “kishte filluar të shndërrohej në një shoqëri dominuese nga femrat” dhe se kjo mund “të jetë pjesërisht përgjegjëse për një rritje të tentativave për vetëvrasje nga meshkujt”.

Koreja e Jugut ka një nga nivelet më të larta të vetëvrasjeve në mesin e vendeve të pasura në botë, por gjithashtu ka një nga rekordet më të këqija për barazinë gjinore.

Komentet e këshilltarit Kim janë kritikuar si të fundit në një seri komentesh të bëra nga politikanë meshkuj.

Këshilltari Kim, nga Partia Demokratike, arriti në vlerësimin e tij kur analizoi të dhënat mbi numrin e tentativave për vetëvrasje në urat përgjatë lumit Han të Seulit.

Raporti, i publikuar në faqen zyrtare të këshillit të qytetit, tregoi se numri i tentativave për vetëvrasje përgjatë lumit ishte rritur nga 430 në 2018 në 1,035 në 2023, dhe nga ata që përpiqeshin të merrnin jetën, përqindja që ishin burra ishte rritur nga 67% në 77%.

Ekspertët e parandalimit të vetëvrasjeve kanë shprehur shqetësim për raportin e Kim.

“Është e rrezikshme dhe e pamatur të bësh pretendime të tilla pa prova të mjaftueshme,” tha për BBC Song In Han, një profesor i shëndetit mendor në Universitetin Yonsei të Seulit.

Ai vuri në dukje se globalisht më shumë burra i kanë dhënë fund jetës sesa gra.

Megjithatë, Prof Song tha se arsyet e rritjes së burrave që tentonin të vetëvriteshin në Seul duhej të studioheshin shkencërisht, duke shtuar se ishte “shumë keqardhje” që këshilltari e kishte bërë atë për konfliktin gjinor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here