Zyrarët e Institutit të Teknologjisë në Masaçusetsit  në ShBA thanë të premten se studiuesit e tij kanë zhvilluar një mënyrë për t’u mundësuar mikrobeve të përdorura në ilaçe dhe bujqësi të mbijetojnë në kushtet ekstreme, duke përfshirë ashpërsinë e përpunimit të tyre në tableta me jetëgjatësi të zgjatur.

Teknika e filluar në laboratorin e Giovanni Traversot, profesor i asociuar i inxhinierisë mekanike, përdor një sërë aditivësh ushqimorë dhe ilaçesh për të krijuar formulime të kulturave të gjalla, duke përfshirë maja dhe baktere që janë rezistente ndaj temperaturave të larta të dëmshme, rrezatimit dhe përpunimit industrial, tha MIT në një njoftim për shtyp.

Studimi, i botuar në revistën Scientific Nature, ishte në gjendje të tregonte se përzierja e mikrobeve me një nga rreth 100 përbërës të ndryshëm – kryesisht sheqer dhe peptide – zgjati shkallën e tyre të mbijetesës 180-ditore jo vetëm në temperaturën e dhomës, por në 37 gradë Celsius, dhe madje deri në 50 gradë Celsius, si dhe ekspozimi ndaj dozave masive të rrezatimit.

Ekipi aktualisht po analizon se sa mirë një grup mikrobesh të modifikuara të kthyera së fundmi nga një udhëtim në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës u përballën në mjedisin e ashpër të hapësirës.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here