Më 11 shtator, etiopianët do të festojnë fundin e një viti dhe fillimin e një viti tjetër.

Megjithatë, kur vendi i Afrikës Perëndimore të festojë Vitin e Ri pas disa muajsh, teknikisht do të jetë viti 2017, sipas kalendarit etiopian.

Pra, pse është Etiopia, vendi i dytë më i populluar i Afrikës, shtatë vjet e tetë muaj “prapa” pjesës më të madhe të botës? Dhe si funksionon kjo për etiopianët që jetojnë në një planet gjithnjë e më të ndërlidhur që vepron kryesisht në një epokë krejtësisht të ndryshme?

Përgjigjet qëndrojnë në traditat që datojnë shekuj më parë dhe një ndjenjë e fortë e identitetit kombëtar.

Kalendari unik

Në Etiopi, viti i lindjes së Jezu Krishtit njihet si shtatë ose tetë vjet më vonë se kalendari gregorian ose “perëndimor”, i cili u prezantua nga Papa Gregori XIII në vitin 1582.

Sipas ekspertëve, Kisha Romake e rregulloi llogaritjen e saj në vitin 500 të es, ndërsa Kisha Ortodokse Etiopiane zgjodhi t’u përmbahej datave të lashta.

Megjithëse pjesa më e madhe e pjesës tjetër të botës vazhdoi të miratonte kalendarin Gregorian, Etiopia e ka mbajtur të vetën.

“Ne jemi unikë,” thotë Eshetu Getachew, CEO i Rotate Ethiopia Tours And Travel . “Ne kemi kalendarin tonë. Ne kemi alfabetin tonë. Ne kemi traditat tona kulturore.”

I menduar se daton të paktën 1500 vjet më parë, Kalendari Etiopian ka shumë ngjashmëri me kalendarin Koptik të Kishës Ortodokse Kopte të Aleksandrisë, një kishë e krishterë ortodokse orientale me qendër në Egjipt.

Pas një sistemi diellor-hënor, ai zgjat 13 muaj, ku 12 prej tyre zgjasin 30 ditë. Muaji i fundit përbëhet nga vetëm pesë ditë, ose gjashtë ditë gjatë një viti të brishtë.

Udhëtarët që vizitojnë Etiopinë shpesh habiten kur mësojnë se janë kthyer “mbrapa në kohë”, me disa që përdorin rrjetet sociale për të shprehur hutimin e tyre.

Meqenëse bizneset dhe shkollat ​​ndërkombëtare me bazë në vend priren të ndjekin kalendarin Gregorian, shumë etiopianë nuk kanë zgjidhje tjetër veçse të përdorin kalendarin tradicional etiopian dhe kalendarin perëndimor njëkohësisht.

“Është shumë e vështirë,” thotë arkeologu etiopian Goitom W. Tekle.

Tekle shpjegon se disa institucione duhet të vazhdojnë të kalojnë midis dy kalendarëve, duke përfshirë datat dhe oraret e ndryshme, kur dërgojnë korrespondenca me etiopianët, veçanërisht ato me bazë në zonat rurale dhe ato jashtë vendit.

Qasje ‘logjike’

Fotografi Abel Gashaw është në mesin e shumë etiopianëve që janë përshtatur për të lëvizur midis dy kalendarëve relativisht të qetë.

Megjithatë, ai pranon se preferon kalendarin etiopian, duke e përshkruar atë si “më logjik”, veçanërisht në lidhje me fillimin e vitit.

Viti i Ri, ose Enkutatash, që përkthehet si “dhuratë e bizhuterive” në gjuhën semite etiopiane amharike, arrin në fund të sezonit të shirave.

Adey Abeba, një lule indigjene në Etiopi, lulëzon gjatë kësaj periudhe dhe është bërë simbol i Vitit të Ri Etiopian.

“Ky është si një fillim i ri,” thotë Gashaw. “Është një fillim i ri për ne… pas kësaj, sasia e shiut zvogëlohet dhe kudo që të shkosh është shumë gjelbër.”

Ora 12-orëshe

Ndërsa shumica e vendeve e fillojnë ditën e tyre në mesnatë, etiopianët përdorin një sistem 12-orësh që funksionon nga agimi në muzg, duke filluar nga ora 1 e mëngjesit.

Kjo do të thotë se ajo që shumica e njerëzve jashtë vendit do ta konsideronin si 7 të mëngjesit, etiopianët do ta klasifikonin si 1 të mëngjesit.

Gashaw shpjegon se kjo reflekton jetën në Etiopi, orët e ditës në vend janë mjaft të qëndrueshme për shkak të afërsisë me Ekuatorin.

“Të jem i sinqertë, nuk e di pse ndryshon ora evropiane në mesnatë,” thotë ai. “Sepse të gjithë flenë.”

Kuptohet, kjo mund të shkaktojë konfuzion, veçanërisht për udhëtarët që vizitojnë vendin.

Kur bën takime me vizitorë ndërkombëtarë, Gashaw gjithmonë sigurohet të sqarojë nëse ata i referohen orareve etiopiane apo kohës perëndimore. “Nëse dikush thotë të takohemi në orën 14:00, unë do të kontrolloj dy herë nëse do të thotë mëngjes apo pasdite”, thotë ai.

Koha e ndryshimit?

Etiopia e ka arritur deri në vitin 2024 – ose 2016, në varësi të sistemit që po përdorni – pa e ndryshuar qasjen e saj ndaj kohës, pa ndryshuar kalendarin ose pa ndryshuar metodën e numërimit të viteve.

Por a ka gjasa që kjo të ndryshojë në të ardhmen pasi më shumë njerëz të vendosur në zonat rurale të vendit lidhen me pjesën tjetër të botës?

“Unë e di që shumë fermerë në ditët e sotme, natyrisht, kanë telefona inteligjentë,” thotë Krebs, duke vënë në dukje se kjo mund të ndikojë potencialisht në mënyrën se si ata e shohin qasjen etiopiane ndaj gjërave.

“Do të jetë interesante të shihet se si do të ndodhë kjo në dekadat e ardhshme me më shumë lidhje dhe nëse kjo do të ketë një ndikim.”/ CNN

/rtsh.al/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here