Shihni se si lythat në lëkurën tuaj mund të lidhen potencialisht me disa gjendje shëndetësore

Njollat kafe në lëkurë (emri mjekësor: acrochordons) janë rritje mishi ose ndonjëherë më të errëta dhe të padëmshme që shfaqen kryesisht në qepalla, sqetulla, qafë, zonën e ijëve, në gjoksin e sipërm dhe nën gji.

Edhe pse nuk paraqesin rrezik për shëndetin tuaj, ato mund të kapen në rrobat tuaja dhe t’ju shqetësojnë.

Ndërsa ekspertët nuk e dinë me siguri se çfarë i shkakton lythat, disa e kanë lidhur fërkimin e vazhdueshëm të lëkurës në këto zona si një shkak të mundshëm, megjithëse kjo nuk është një pikëpamje e pranuar gjerësisht.

Ndër ekspertët që diskutojnë shkaqet themelore të këtyre gungave të lëkurës të ngjashme me lythat, disa nga gjendjet mjekësore më të përfolura janë rezistenca ndaj insulinës dhe diabeti.

Si lidhen saktësisht sindroma metabolike, kolesteroli i lartë dhe lythat e lëkurës?

Siç shpjegon Dr Finbarr McGrady, dermatolog, sindroma metabolike është si një stuhi e përsosur që bën kërdi në trupin tuaj. Obeziteti abdominal, nivelet e ngritura të triglicerideve, kolesteroli i ulët “i mirë” ose lipoproteina me densitet të lartë (HDL), presioni i lartë i gjakut dhe nivelet e ngritura të sheqerit në gjak që kombinohen për të formuar sindromën metabolike mund të shfaqen të gjitha në lëkurën tuaj përmes këtyre shenjave.

Hiperlipidemia i referohet niveleve të larta të triglicerideve dhe lipoproteinave me densitet të ulët (LDL) ose kolesterolit “të keq” në gjak. Megjithëse nuk ka të dhëna shkencore për të treguar një lidhje të drejtpërdrejtë midis kolesterolit të lartë dhe lythave të lëkurës në mënyrë specifike, ekziston shqetësimi për sindromën metabolike.

Ruajtja e një peshe të shëndetshme, stërvitja dhe ngrënia e mirë (kufizimi i ushqimeve të përpunuara dhe rritja e marrjes së drithërave, frutave dhe perimeve, proteinave pa yndyrë dhe yndyrave të shëndetshme) mund të ndihmojë shumë në luftimin e sindromës metabolike, dhe rrjedhimisht, lythave të lëkurës. Kufizimi i konsumit të alkoolit dhe lënia e duhanit gjithashtu mund të ndihmojnë, thotë Dr. Finbarr McGrady. /Telegrafi/

Por, këto nuk janë të vetmet shkaqe rrënjësore të shenjave të lëkurës. Kolesterina e lartë gjithashtu mund të jetë fajtori, transmeton Telegrafi.

Sipas një studimi të publikuar në Indian Dermatology Online Journal, ekziston një lidhje midis sindromës metabolike dhe lythave. Dislipidemia, e njohur edhe si kolesteroli i lartë ose hiperlipidemia, është një nga kushtet shëndetësore që janë pjesë e sindromës metabolike.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here