Vitamina D e cila shpesh quhet vitamina e diellit, është e rëndësishme që trupi të thithë kalciumin dhe fosforin, por gjithashtu ndihmon në ruajtjen e shëndetit të kockave, dhëmbëve dhe muskujve. Megjithatë, nëse nuk futet mjaftueshëm në trup nëpërmjet ushqimit ose suplementeve, trupi shfaq simptoma të qarta të cilave duhet t’u kushtohet vëmendje.

Më poshtë i gjeni gjashtë simptomat më të zakonshme që tregojnë mungesën e vitaminës D në trup.

Shtim në peshë

Mungesa e vitaminës D mund ta bëjë të vështirë humbjen e peshës dhe të ndikojë në shtimin e peshës, raporton Health Shots. Nivelet e ulëta të kësaj vitamine mund të dëmtojnë aftësinë e trupit për të djegur yndyrën, duke çuar në shtim në peshë dhe vështirësi në humbjen e peshës, raporton Index.hr.

Letargji

Nëse ndiheni të lodhur dhe të plogësht pothuajse gjatë gjithë kohës, mund të mos jetë për shkak të mungesës së gjumit. Letargjia, e përcaktuar si një gjendje lodhjeje dhe rraskapitjeje, mund të shkaktohet nga mungesa e vitaminës D, duke e bërë të vështirë kryerjen e aktiviteteve normale të përditshme dhe rritjen e shpenzimeve të energjisë.

Luhatje humori

Ata njerëz që nuk mund të kuptojnë arsyet e ndryshimeve të papritura të humorit duhet të kontrollojnë nivelet e tyre të vitaminës D, raporton Health Shots. Nivelet e ulëta të kësaj vitamine shoqërohen me çrregullime të humorit si depresioni dhe ankthi.

Dobësi muskulore

Ju mund të keni vënë re se përpiqeni të stërviteni, por luftoni për të përfunduar ushtrimet. Kjo mund të jetë për shkak të sasive të pamjaftueshme të vitaminës D. Kjo vitaminë është thelbësore për funksionin e muskujve dhe pa të mund të përjetoni dobësi të pazakontë të muskujve dhe në disa raste, ngërçe.

Dhimbje kockash

Dhimbjet e shpeshta ose të vazhdueshme të kockave, veçanërisht në pjesën e poshtme të shpinës, ijeve dhe këmbëve, mund të tregojnë mungesë të vitaminës D në trup. Kjo vitaminë është thelbësore për përthithjen e kalciumit dhe nëse nivelet e vitaminës D janë të ulëta, kockat mund të bëhen të holla, të brishta dhe të prirura për dhimbje të shpeshta.

Shpesh keni probleme me infeksionet

Ftohjet më të shpeshta janë gjithashtu një simptomë e zakonshme e mungesës së vitaminës D. Sipas Health Shots, kjo vitaminë është thelbësore për ruajtjen e imunitetit dhe nivelet e ulëta mund t’ju bëjnë më të ndjeshëm ndaj infeksioneve dhe sëmundjeve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here