Një peshk i rrallë gjigant kapuç që ka dalë në breg të plazhit Gearhart në Oregon, mund të jetë më i madhi i specieve të tij të parë ndonjëherë.

 

Peshku  ‘diellor kapuç’ u pa nga pushuesit në plazhin e Origonit kapte një gjatësi 2 metra, me një trup të rrumbullakët, pendë të mëdha dhe sy të fryrë u shpërtheu përgjatë bregut të Oregon.

Një ekspert e identifikoi specien e madhe si një peshk dielli kapuç ( Mola tecta ), i cili është një nga peshqit kockorë më të mëdhenj në botë dhe rrallë shihet në hemisferën veriore.

Siç raporton Live Science ,Akuariumi Bregdetar mori raporte për peshkun e madh rrethor të gjetur në plazh në Gearhart, një qytet i vogël rreth 80 milje (130 kilometra) në veriperëndim të Portlandit.

Ky individ mund të jetë më i madhi nga kjo specie e marrë ndonjëherë, sipas një Postimi në Facebook nga Akuariumi Bregdetar.

 

Marianne Nyegaard , një biologe detare në Zelandën e Re e cila ishte e përfshirë në zbulimin e M. tecta, shkoi te Akuariumi Bregdetar dhe e identifikoi atë si një peshk dielli i rrallë kapuç.

Përfaqësuesit e Aquarium Seaside e konfirmuan këtë pas mbledhjes së fotove, matjeve dhe mostrave të indeve të peshkut.

Shembulli i larë ishte i gjatë 7.3 këmbë (2.2 m), duke e bërë atë ndoshta më të madhin nga speciet e tij që është marrë ndonjëherë.

Sunfish hoodëinker është një nga tre llojet e peshkut diellor në gjininë Mola . Dy të tjerët janë peshku diellor i oqeanit ( Mola mola ), i cili është më i përhapuri nga tre speciet, dhe peshku diellor me kokë ( Mola alexandrini) . Të tre speciet mund të rriten në rreth 11 këmbë (3.3 metra) në gjatësi dhe të peshojnë deri në 2.3 ton (2300 kilogramë), sipas Muzeut Amerikan të Historisë Natyrore .

Peshqit e diellit ushqehen midis thellësive 660 dhe 2000 këmbë (200 deri në 600 m), ku hanë kandil deti, peshq të vegjël dhe krustace. Gjatë gjuetisë, temperaturat mund të bien në më pak se 10 gradë celsius. Ata shihen herë pas here duke bërë banja dielli afër sipërfaqes së detit për të rregulluar temperaturën e trupit të tyre pas zhytjeve në gjueti, sipas një studimi të vitit 2015

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here