Të gjithëve u pëlqejnë ushqimet pikante kjo shpesh varet edhe nga vendi ku jetoni. Për shembull, shumë njerëz u rritën në një dietë ku specat djegës ishin një element kryesor në kuzhinën e vendit të tyre . Por edhe disa prej atyre që nuk konsumojnë ushqime pikante rregullisht e pëlqejnë atë. Dhe në anën tjetër të spektrit, ka njerëz që shmangin ushqimet pikante me çdo kusht. Por çfarë ndodh me trupin kur hani ushqime pikante?

 

Ju mund të humbni peshë – Ngrënia e ushqimeve pikante jo vetëm që ju ndihmon të humbni peshë potencialisht, por gjithashtu ju ndihmon ta mbani atë. Ushqimet pikante përmbajnë kapsaicinë, një përbërës aktiv i specave djegës që mund të ndihmojë në këtë proces. Kjo nuk do të thotë që deficiti i kalorive nuk është i nevojshëm për të arritur humbje peshe, por konsumimi i ushqimeve pikante mund të ndihmojë në rritjen e metabolizmit tuaj dhe për rrjedhojë në rritjen e konsumit të kalorive.

 

Mund të ndjeni më pak dhimbje – Ushqimet pikante mund të kenë një efekt analgjezik në rrethana të caktuara. Besohet se kapsacina mund të synojë një kimikat të trurit të njohur si substanca P, e cila luan një rol në transmetimin e sinjaleve të dhimbjes nga mbaresat nervore në tru. Në fakt, aplikimi lokal i një xheli që përmban përqendrim 2.5% deri në 8% të kapsaicinës është treguar se ofron lehtësim dhimbjeje. Hulumtimet zbuluan se është një trajtim efektiv për dhimbjet e osteoartritit në veçanti, por gjithashtu është treguar se zvogëlon dhimbjen neuropatike.

 

Konsumi i përditshëm mund të ndihmojë në parandalimin e ulcerave peptike – Ushqimet pikante që shkaktojnë ulçera është një keqkuptim i zakonshëm. Në fakt, e kundërta është e vërtetë. Kjo është për shkak se kapsaicina pengon prodhimin e acidit në stomak. Përdorimi kronik i ilaçeve dhe gjëra të tilla si bakteret H. Pylori janë shpesh fajtorë për ulcerat. Kapsaicina është konsideruar si një ilaç për parandalimin e zhvillimit të ulçerës tek njerëzit që marrin ilaçe anti-inflamatore jo-steroide.

 

Mund të ndihmojë në luftimin e kancerit – Sipas një studimi, kapsaicina vrau me sukses një numër të madh të qelizave të kancerit të prostatës tek brejtësit pa dëmtuar qelizat e shëndetshme. Ndërsa nevojiten më shumë kërkime për të studiuar efikasitetin e kapsaicinës, një përmbledhje sistematike zbuloi se potenciali i terapisë së kombinuar për përmirësimin e vetive antikancerogjene, veçanërisht për kancerin e mushkërive dhe prostatës, ka treguar disa rezultate premtuese, të cilat tregojnë vlerën terapeutike të kapsaicinës.

Mund të jetë e dobishme për zemrën tuaj – Specat djegës mund të ulin nivelet e kolesterolit ‘të keq’ LDL dhe të rrisin HDL ‘të mirë’, duke përmirësuar kështu qarkullimin dhe duke ulur rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Në fakt, kapsaicina aktualisht po studiohet për aftësinë e saj për të trajtuar problemet e qarkullimit të gjakut, forcimin e arterieve dhe ritmin e parregullt të zemrës.

/rtsh.al/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here