Covid-i i gjatë vazhdon të rrënojë miliona njerëz, teksa kostot shëndetësore të pandemisë mbeten edhe katër vjet më vonë, paralajmëron një raport i ri.

Në një dokument të publikuar të mërkurën, Akademitë Kombëtare të Shkencave, Inxhinierisë dhe Mjekësisë, një grup joqeveritar që këshillon agjencitë federale për shkencën dhe mjekësinë, detajoi dëmin që COVID-i i gjatë ka shkaktuar.

“Diagnostikimi, matja dhe trajtimi i gjatë i COVID-it është i ndërlikuar. Kjo sëmundje, e cila ekziston tek njerëzit për më pak se pesë vjet, mund të shfaqet ndryshe nga personi në person dhe mund të zgjidhet brenda javësh ose të vazhdojë për muaj apo vite”, tha në një njoftim për shtyp Dr. Paul Volberding , kryetar i komitetit që shkroi raportin.

“Raporti ynë kërkon të ofrojë një përmbledhje të qartë të asaj që hulumtimi ka gjetur deri më tani në lidhje me diagnostikimin e gjatë të COVID-it, dhe çfarë mund të nënkuptojë sëmundja për aftësinë e një individi për të funksionuar në jetën e tyre të përditshme”, shtoi Volberding.

Çfarë zbuloi raporti?

“Kovidi i gjatë mund të ndikojë te njerëzit gjatë gjithë jetëgjatësisë, nga fëmijët tek të rriturit më të rritur, si dhe në grupe gjinore, racore, etnike dhe grupe të tjera demografike”, thuhet në raport.

Dhe dëmi që shkakton mund të jetë i përhapur dhe i ndërlikuar.

“Kovidi i gjatë është i lidhur me një gamë të gjerë kushtesh shëndetësore të reja ose të përkeqësuara dhe përfshin më shumë se 200 simptoma që përfshijnë pothuajse çdo sistem organesh”, shtoi raporti.

Këtu janë disa nga gjetjet kryesore nga komiteti i 14 mjekëve dhe studiuesve, siç raportohet nga New York Times:

Gati 18 milionë të rritur dhe afro 1 milionë fëmijë kanë pasur për një kohë të gjatë COVID-in në një moment. Sondazhet treguan se prevalenca e tij u ul në vitin 2023, por është rritur në mënyrë të pashpjegueshme këtë vit. Që nga janari, të dhënat treguan se gati 7 përqind e të rriturve në Shtetet e Bashkuara kishin një kohë të gjatë COVID-it.

Nuk ka ende një mënyrë të standardizuar për të diagnostikuar gjendjen dhe asnjë trajtim për ta kuruar atë. “Nuk ka një qasje të vetme për rehabilitimin dhe çdo individ do të ketë nevojë për një program të përshtatur për nevojat e tij komplekse”, thuhet tutje në raport.

Disa nga simptomat më shqetësuese, të tilla si mjegullim i trurit dhe lodhja kronike, mund t’i pengojnë njerëzit të kthehen në punë dhe duhet t’i bëjnë ata të kualifikuar për pagesat e aftësisë së kufizuar. “Covidi i gjatë mund të rezultojë në pamundësi për t’u rikthyer në punë [ose në shkollë për fëmijët dhe adoleshentët], cilësi të dobët të jetës, zvogëlim të aftësisë për të kryer aktivitetet e jetës së përditshme dhe ulje të funksionit fizik dhe njohës për gjashtë muaj deri në dy vjet ose më gjatë ”, thuhet në raport.

Njerëzit që kishin COVID më të rëndë kanë më shumë gjasa të zhvillojnë COVID-in e gjatë. Ata që ishin mjaftueshëm të sëmurë për t’u shtruar në spital kishin dy deri në tre herë më shumë gjasa të zhvillonin COVID-in e gjatë. Megjithatë, “madje edhe individët me një kurs fillestar të butë të sëmundjes mund të zhvillojnë COVID-in e gjatë me efekte të rënda shëndetësore”, thekson raporti.

Gratë kanë gati dy herë më shumë gjasa të zhvillojnë COVID-in e gjatë. Faktorë të tjerë rreziku përfshijnë mos vaksinimin adekuat, sëmundjet paraekzistuese ose paaftësitë dhe pirja e duhanit.

Fëmijët kanë më pak gjasa se të rriturit të zhvillojnë një kohë të gjatë COVID-in dhe kanë më shumë gjasa të shërohen prej tij, por disa të rinj “përjetojnë simptoma të vazhdueshme ose të ndërprera që mund të ulin cilësinë e jetës së tyre”, thuhet në raport.

Ka disa prova që simptomat e shumë njerëzve pakësohen pas një viti. Por studime të tjera sugjerojnë se rikuperimi ngadalësohet ose zvogëlohet pas atij viti të parë, thuhet në raport. “Covidi i gjatë duket të jetë një sëmundje kronike, me pak pacientë që arrijnë falje të plotë,” thuhet në raport.

Disa simptoma pasqyrojnë gjendje të tjera që shfaqen pas infeksioneve, duke përfshirë sindromën e lodhjes kronike, fibromialgjinë dhe sindromën e takikardisë ortostatike posturale (POTS).

Shkaku biologjik i COVID-it të gjatë është i paqartë. Teoritë përfshijnë inflamacionin, fragmentet e virusit të mbetur dhe mosrregullimin e sistemit imunitar.

Covid-i i gjatë paraqet më shumë pengesa për njerëzit që përballen me sfida ekonomike ose diskriminim për shkak të racës ose përkatësisë etnike, vendit ku jetojnë ose arsimimit që kanë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here