A e dini se çdo ngjyrë në pastën tuaj të dhëmbëve ka përbërësin e saj të veçantë që merr pjesë në ruajtjen e higjienës dentare?

Herën tjetër që të vizitoni dyqanin, shihni sa lloje, shije dhe ngjyra të pastave të dhëmbëve ka .

Megjithëse shumica prej nesh përfundojnë duke blerë pastën klasike të dhëmbëve me tre shirita, ne nuk i dimë vërtet përfitimet dhe qëllimet e secilës ngjyrë.

 

Për disa arsye, kompanitë e pastave të dhëmbëve nuk shqetësohen as për të na shpjeguar, por e vërteta është se çdo ngjyrë në tubin tuaj të pastës së dhëmbëve ka përbërës të ndryshëm që bëjnë gjëra të ndryshme.

Për shembull, pjesa e bardhë e pastës përmban substanca që heqin pllakën dhe si rrjedhojë zbardhin dhëmbët.

 

Rripi i kuq zakonisht përmban elemente jetike për kujdesin e duhur të mishrave të dhëmbëve dhe pjesa blu përmban përbërës antimikrobikë dhe freskues të frymëmarrjes.

Kjo pamje e pastës nuk është e nevojshme dhe jo të gjitha pastat janë me ngjyrë të njëjtë, por secila përmban përbërësit e nevojshëm për të ruajtur shëndetin e dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve.

Përbërësit kryesorë të pastës janë:

Lëndë gërryese (25-60%),

përbërësit (20-40%),

ujë (15-50%),

ngjyra (deri në 3%),

detergjentë (deri në 2%),

substanca aromatike (deri në 1.5%),

konservues,

substanca të ëmbla,

substancat medicinale etj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here