Hulumtimi i ri nga Qendra Kërkimore Pew me qendër në SHBA zbuloi se gati 40 për qind e të gjitha faqeve të internetit që u krijuan në vitin 2013 nuk janë më për shkak të një fenomeni që ata e quajnë “prishje dixhitale”.

Nëse jeni duke kërkuar për një artikull në internet nga viti 2013, ka një shans që ai të jetë zhdukur.

Hulumtimi i ri nga Qendra Kërkimore Pew në SHBA arrin në përfundimin se 38 për qind e të gjitha faqeve të internetit që ekzistonin në vitin 2013 nuk janë më të aksesueshme për shkak të një fenomeni që ata e quajnë “prishje dixhitale”.

Kur studiuesit e zgjatën kornizën kohore, ata zbuluan se afërsisht një e katërta e të gjitha faqeve të internetit të krijuara nga viti 2013 deri në 2023 nuk ekzistonin më. Nga ky numër, 8 për qind e këtyre faqeve u krijuan në vitin 2023.

“Interneti është një depo e paimagjinueshme e gjerë e jetës moderne… por edhe pse përdoruesit në mbarë botën mbështeten në ueb për të hyrë në libra, imazhe, artikuj lajmesh dhe burime të tjera, kjo përmbajtje ndonjëherë zhduket nga pamja”, thuhet në studim.

Hulumtimi përcakton linqet e paarritshme kur një faqe që nuk ekziston më në një server pritës (duke treguar një mesazh 404 që nuk u gjet).

Studiuesit mblodhën një mostër të rastësishme të faqeve të internetit nga Common Craël, një kërkim në arkiv në internet që jep një pamje të asaj se si duket interneti në çdo kohë të caktuar.

Ekipi ekzaminoi afërsisht 90,000 faqe interneti në vit nga 2013 deri në 2023 për të parë nëse ato ende ekzistojnë.

Ata zbuluan te Wikipedia se rreth 54 për qind e faqeve të analizuara kishin të paktën një lidhje të prishur në seksionin e referencave.

Rreth 23 për qind e faqeve të lajmeve përmbanin një link të prishu dhe 21 për qind e faqeve qeveritare.

Studiuesit hodhën një vështrim më të afërt në faqet e qeverisë dhe zbuluan se faqja mesatare e internetit kishte 50 linqe në të, shpesh për të siguruar faqet HTTP për më shumë informacion.

Qeveritë e qyteteve kishin më shumë gjasa nga katër nivelet e qeverisjes që të kishin lidhje të prishura, me 29 përqind të faqeve të tyre të ekzaminuara që kishin të paktën një lidhje të prishur.

Për industrinë e lajmeve, ata gjetën afërsisht të njëjtën sasi faqesh me linqe të prishura në sajte me trafik të lartë dhe të ulët dhe si faqet qeveritare, më të lidhura me uebsajte të jashtme të sigurta HTTP.

Prishja po ndodh gjithashtu në mediat sociale, ku vetëm më pak se një në pesë postime në X (ish Tëitter) të mbledhura në një mostër të rastësishme në kohë reale prej 4.8 milionë postimesh nuk ishin të disponueshme për më shumë se disa muaj në faqe, ose sepse llogaria e  një përdoruesi u fshi ose postimi individual u hoq.

Një postim në X kishte më shumë gjasa të zhdukej nëse ishte i shkruar në turqisht ose arabisht ose nëse vinte nga një llogari që kishte “cilësimet e parazgjedhura” si një foto të përgjithshme të profilit ose një biografi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here