Shkrimet shekullore nga shpikësi dhe shkencëtari amerikan Nikola Tesla, duket se parashikojnë zhvillimin e inteligjencës artificiale, duke paralajmëruar ngritjen e teknologjisë novatore. Shkëlqimi shkencor i pionierit të teknologjisë dhe energjisë elektrike e bëri atë të bënte parashikime të frikshme të sakta, duke përfshirë njohuri paraprake për shfaqjen e makinave me “mendjen e tyre”.

“Unë synoj të tregoj se, sado e pamundur të duket tani, mund të krijohet një automat i cili do të ketë ‘mendjen’ e tij”, shkroi Tesla në qershor 1900, “dhe me këtë dua të them se ai do të jetë në gjendje, pavarësisht nga çdo operatori, i lënë tërësisht në vete, për të kryer, në përgjigje të ndikimeve të jashtme që prekin organet e tij të ndjeshme, një shumëllojshmëri të madhe aktesh dhe operacionesh, sikur të kishte inteligjencë”. Komentet u botuan në “The Century Magazine”, në një ese të titulluar “Problemi i rritjes së energjisë njerëzore”.

Tesla, i lindur në Perandorinë Austriake në 1856, para se të transferohej në SHBA në fund të të 20-ve, është i famshëm për shpikjet e tij si energjia hidroelektrike, spiralja Tesla dhe puna e tij në zhvillimin e një radioje. Ai është gjithashtu i famshëm për parashikime të ndryshme mbi të ardhmen e njerëzimit, si krijimi i teknologjisë me valë dhe madje edhe përshkrimi i telefonave celularë të ditëve moderne. Eseja e rishfaqur është përshkruar si “traktat filozofik” i Teslës, ku ai përdori kërkimin dhe gjenialitetin e tij për të shpjeguar “si të plotësohet nevoja në rritje e njerëzimit për energji”, sipas Qendrës Shkencës Tesla në Wardenclyffe, e cila ndodhet në Nju Jork dhe “të përkushtuar për ruajtjen dhe promovimin e trashëgimisë së Nikola Teslës”.

“Do të jetë në gjendje të ndjekë një kurs të përcaktuar ose t’u bindet urdhrave të dhëna shumë më përpara; do të jetë në gjendje të bëjë dallimin midis asaj që duhet dhe asaj që nuk duhet të bëjë, dhe të krijojë përvoja ose, siç thuhet ndryshe, të regjistrojë përshtypjet. gjë që patjetër do të ndikojë në veprimet e saj të mëvonshme”, ka shkruar Tesla. Komenti i Teslës i parë sot duket të jetë një parashikim i asaj që bota sot e quan inteligjencë artificiale, e cila zakonisht kuptohet si makina që janë në gjendje të simulojnë inteligjencën njerëzore dhe të kryejnë detyra të ndryshme bazuar në nxitjet e njerëzve. “Tesla parashikoi një epokë makinerish që mendonin në mënyrë të pavarur nga njerëzit”, tha për ‘Fox News Digital’, Joseph Sikorski, një anëtar i Komitetit të Historisë dhe Koleksionit në Qendrën Shkencore Tesla në Wardenclyffe.

“Ndoshta shembulli i tij më i famshëm është teleautomati i tij, një varkë me telekomandë që përmbante patentat themelore për radion, robotikën dhe portën ‘Nano A.D.N.’ – një portë primitive logjike e cila është një pjesë themelore në çdo kompjuter”. Dy vjet përpara se Tesla të shkruante “Problemi i Rritjes së Energjisë Njerëzore”, ai zhvilloi varkën e parë në botë të kontrolluar nga radio, e cila shihet si hapja e rrugës për dronët e ditëve moderne. Sikorski, një studiues dhe regjisor i njohur, tregoi një letër që Tesla i shkroi profesorit të Universitetit Purdue Benjamin Franklin Miessner në vitet 1890, ku Tesla shpjegoi se ai kurrë nuk e kufizoi veten “në mekanizmat e kontrolluar nga distanca, por me makinat që zotëronin inteligjencën e tyre”.

“Që nga ajo kohë, unë kisha përparuar shumë në evolucionin e shpikjes dhe mendoj se nuk është e largët koha kur do të tregoj një automat, i cili, i lënë në vetvete, do të veprojë si i zotëruar nga arsyeja dhe pa ndonjë kontroll të qëllimshëm nga jashtë. Sido që të jenë mundësitë praktike të një arritjeje të tillë, ajo do të shënojë fillimin e një epoke të re në mekanikë”, vazhdoi Tesla. Sikorski i tha Fox News Digital se Tesla e përshkroi teleautomatin si një “mendje të huazuar”. “Kjo ndoshta ilustron më mirë përfitimet e mundshme, por rreziqet e AI të pakufizuar – sepse nga ku është ‘huazuar’ mendja mund të bëjë të gjithë ndryshimin, pasi ajo do të ndërtohet mbi punën e qenieve njerëzore të cilët mund të mos jenë në gjendje të përmbajnë të qenësishmen e tyre. të meta apo paragjykime”, tha Sikorski.

Ai madje bëri një parashikim në një intervistë të vitit 1926 me revistën Collier’s për teknologjinë “jelek-xhepi” që vlerësohet se Tesla parashikonte krijimin e celularëve. “Kur wireless zbatohet në mënyrë të përsosur, e gjithë toka do të shndërrohet në një tru të madh, që në fakt është, të gjitha gjërat janë grimca të një tërësie reale dhe ritmike. Ne do të jemi në gjendje të komunikojmë me njëri-tjetrin menjëherë, pavarësisht nga distanca”, i tha Tesla “Collier’s”, në intervistën e vitit 1926. “Jo vetëm kjo, por nëpërmjet televizionit dhe telefonisë ne do të shohim dhe dëgjojmë njëri-tjetrin në mënyrë të përsosur sikur të ishim ballë për ballë, pavarësisht distancave ndërmjetëse prej mijëra miljesh; dhe instrumentet përmes të cilave do të jemi në gjendje të bëjmë të tijën do të jenë të mahnitshme. thjeshtë në krahasim me telefonin tonë të sotëm. Një burrë do të jetë në gjendje ta mbajë një të tillë në xhepin e jelekut”, vazhdoi ai.

Lëshimi i chatbotit të OpenAI ChatGPT vitin e kaluar i nisi komunitetet e teknologjisë në mbarë botën në një garë për të zhvilluar sisteme më të fuqishme të AI. Chatbot është trajnuar për të imituar bisedat njerëzore duke thithur sasi masive teksti – duke përfshirë gjithçka nga artikujt e lajmeve dhe faqet e internetit te librat – dhe të gjenerojë përgjigje për përdoruesit njerëzorë përmes modeleve në të dhënat që mësoi.

a.q./dita

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here