Migrena tek të rriturit e rinj duket se rrit rrezikun e tyre për goditje në tru më shumë sesa faktorët tradicionalë të rrezikut si presioni i lartë i gjakut, raporton një studim i ri.

Rezultatet tregojnë se migrena është faktori më i rëndësishëm jo-tradicional i rrezikut për sulm në tru tek të rriturit e moshës 18 deri në 34 vjeç, duke përbërë 20% të sulmeve në tru te meshkujt dhe gati 35% te femrat.

Në përgjithësi, faktorët e rrezikut jo-tradicionalë u shoqëruan me më shumë sulme në të rriturit e rinj sesa faktorët e lidhur tradicionalisht me rrezikun e sulmit, si presioni i lartë i gjakut ose pirja e duhanit, zbuluan studiuesit.

“Shumica e vëmendjes sonë është përqendruar në faktorët tradicionalë të rrezikut”, vuri në dukje studiuesja kryesore Dr. Michelle Leppert. Ajo është një asistente profesoreshë e neurologjisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Kolorados.

“Ne nuk duhet të injorojmë faktorët jotradicionalë të rrezikut të goditjes në tru dhe të fokusohemi vetëm në faktorët tradicionalë të rrezikut; të dy janë të rëndësishëm për zhvillimin e goditjeve në tru tek të rinjtë”, shtoi ajo.

Faktorët që tradicionalisht lidhen me rritjen e rrezikut të sulmit përfshijnë presionin e lartë të gjakut, kolesterolin e lartë, diabetin e tipit 2, duhanin, obezitetin, mungesën e aktivitetit fizik, alkoolizmin dhe arteriet e bllokuara, thanë studiuesit.

Megjithatë, të dhënat e fundit kanë treguar se sulmet në tru janë rritur në mesin e të rinjve që nuk i kanë ata faktorë rreziku, thanë studiuesit.

Për të kuptuar se çfarë shkakton rrezikun e sulmit në tru tek të rinjtë, studiuesit përdorën të dhënat e pretendimeve të sigurimit shëndetësor për të krahasuar më shumë se 2600 viktima të sulmit me më shumë se 7800 njerëz që nuk kishin pësuar goditje në tru.

Studiuesit zbuluan se sulmet në tru tek burrat dhe gratë 18 deri në 44 vjeç ishin të lidhura ndjeshëm me faktorë rreziku jo tradicional si migrena, çrregullimet e koagulimit të gjakut, dështimi i veshkave, sëmundjet autoimune dhe kanceri.

Lidhja midis këtyre faktorëve të rrezikut jo-tradicional ishte më e fortë tek të rriturit më të rinj se 35 vjeç, theksuan studiuesit.

Midis 18-34-vjeçarëve, faktorët e rrezikut jo-tradicional përbënin rreth 31% të sulmeve në tru tek meshkujt dhe 43% te femrat.

Për krahasim, rreziqet tradicionale përbënin 25% të sulmeve në tru tek meshkujt dhe 33% te femrat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here