Shumica e njerëzve i lidhin gjurmët e gishtërinjve me skenat e krimit dhe zgjidhjen e mistereve, megjithatë shenjat e gishtave formohen që para se të lindni.

 

Një aspekt magjepsës i trupit të njeriut, gjurmët e gishtërinjve janë shumë më tepër se thjesht një mjet identifikimi personal ato janë një dëshmi e ndërlikimeve të jashtëzakonshme të biologjisë dhe evolucionit njerëzor.

 

Pse kemi shenja gishtash?

Ka shumë më tepër për gjurmët e gishtërinjve sesa unike dhe përdorimi i tyre për detektivët. Në fakt, shkencëtarët besojnë se gjurmët e gishtërinjve na ndihmojnë të përmirësojmë kontrollin tonë dhe gjithashtu perceptimin tonë të prekjes. Gjurmët e gishtërinjve janë kreshta të vogla në lëkurë dhe përshtypjet e lëna pas duke prekur diçka janë të ngulitura nga djersa dhe vaji në majë të këtyre kreshtave.

Si zhvillohen shenjat e gishtave

Lëkura e njeriut ka disa shtresa dhe secila shtresë ka nënshtresa. Një fetus në zhvillim i shtrin vazhdimisht këto shtresa, të cilat mund të pengohen me njëra-tjetrën. Shkencëtarët besojnë se gjurmët e gishtërinjve formohen kur shtresa e poshtme rritet me një ritëm të ndryshëm nga pjesa tjetër e lëkurës.

Gjurmët e gishtave luajnë një rol kyç në sensin tonë të prekjes – Hulumtimet kanë treguar se kreshtat në gjurmët tona të gishtave rrisin ndjeshmërinë tonë prekëse. Sipas një studimi të botuar në Journal of Neuroscience, kreshtat e gjurmëve tona të gishtave shfaqin fusha receptive të akorduara mirë, të cilat mund të shpjegojnë ndjeshmërinë e prekjes njerëzore.

 

Disa njerëz lindin pa gjurmë gishtash

I njohur si adermatoglifia, ky çrregullim i rrallë gjenetik shkakton dështimin e formacioneve të gjurmëve te gishtave para lindjes. Blloqet e gishtërinjve të njerëzve me adermatoglifi janë krejtësisht të sheshta, por njerëzit me këtë gjendje janë të shëndetshëm.

Gjurmët e gishtave janë i njëjti fenomen si vijat e zebrës

Modeli Turing, i cili ka të ngjarë të krijojë gjurmët tona të gishtërinjve, është gjithashtu përgjegjës për modele të tjera që ndodhin në natyrë, si vijat e zebrës dhe njollat ​​e leopardit.

Image

Ekzistojnë tre modele kryesore të gjurmëve të gishtërinjve

Shkencëtarët i kategorizojnë modelet e gjurmëve të gishtërinjve si një rrotull, lak ose hark. Rregullimi dhe vendosja e tyre janë ato që i bëjnë shenjat tuaja të gishtave unike.

Gjurmët e gishtërinjve nuk ndryshojnë me moshën

Ndërsa plakeni, është e natyrshme që lëkura juaj të ndryshojë. Por rrudhat nuk vijnë për majat e gishtave, që do të thotë se ato mbeten të njëjta që kur janë formuar.

Nuk ka dy njerëz që kanë të njëjtin model të gjurmëve të gishtërinjve

Gjurmët e gishtërinjve janë unike për çdo individ, dhe asnjë në planet nuk ka të njëjtin model të gjurmëve të gishtërinjve, madje as binjakë identikë.

Gjurmët e gishtërinjve janë përdorur dikur për të vulosur kontratat

Në Babiloninë e lashtë, njerëzit që jetonin nën sundimin e Hamurabit e kuptonin veçantinë e gjurmëve të gishtërinjve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here