Shkencëtarët mendojnë se mund të kenë gjetur kafshën më të vogël në botë me një shtyllë kurrizore dhe është një bretkocë e vogël.

Zhaba braziliane e pleshtit (e cila në mënyrë konfuze është një bretkocë dhe jo një zhabë) është rreth 7 milimetra e gjatë. Këto bretkosa jetojnë në një mjedis të ngrohtë në Bahia, në Brazil. Kur u gjet për herë të parë në vitin 2011, shkencëtarët dyshuan se mund të ishte vertebrori më i vogël në botë, që do të thotë çdo kafshë që ka një shtyllë kurrizore – dhe kërkimet e reja sugjerojnë se ata mund të kenë të drejtë.

Si e dimë se është më i vogli?

Kur u zbulua specia, ajo ishte aq e vogël sa shkencëtarët supozuan se ishte më e vogla. Megjithatë, nuk u shqyrtuan mjaft bretkosa për të përcaktuar se cila mund të ishte madhësia e tyre mesatare. Shkencëtarët gjithashtu nuk ishin të sigurt nëse kishin parë mjaft specie të rritura nga ky lloj, për të përcaktuar nëse ato ishin plotësisht të rritura.

Një ekip kërkuesish në Universitetin Shtetëror të Santa Cruz-it filloi punën, të udhëhequr nga Mirco Solé. Ata matën disa zhaba pleshti brazilian dhe përcaktuan se cilët ishin meshkuj dhe cilët femra dhe nga ato që ishin të rritur.

Mashkulli mesatar ishte i gjatë rreth 7 mm, që është më i vogël se Paedophryne amauensis. Kjo bretkosë nga Azia Juglindore me një emër pak më pak tërheqës ishte më parë vertebrori “më i vogël” i regjistruar zyrtarisht.

Çfarë është një vertebror?

Një vertebror është çdo kafshë që ka një shtyllë kurrizore në trupin e saj. Njerëzit janë vertebrorë, siç janë bretkosat, macet, peshqit, zogjtë dhe shumë të tjerë. Një kafshë pa shtyllë kurrizore njihet si jovertebrore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here