Shpesh lexojmë këshilla nga mjekët se duhet të kemi kujdes për rreziqet e kohës së tepërt para ekranit, por një studim sugjeron se përdorimi i rregullt i internetit mund të ulë rrezikun e demencës.

Studiuesit në Universitetin e New Yorkut gjurmuan 18, 000 të rritur të moshës 50 – 65 vjeç për rreth tetë vjet. Ata u pyetën në fillim të studimit dhe pastaj përsëri çdo dy vjet nëse e përdornin “rregullisht” internetin për të dërguar email, për të blerë, për të shfletuar ose për të rezervuar pushimet.

Ata që u përgjigjën “po”, shumicën e kohës kishin një rrezik 50 për qind më të ulët për t’u diagnostikuar me të gjitha format e demencës në krahasim me ata që normalisht thanë “jo” deri në fund të hulumtimit.

Shkencëtarët sugjeruan se koha që kalojmë virtualisht mund të jetë për shkak se interneti stimulon trurin për t’u mbrojtur nga përkeqësimi.

Historikisht, të moshuarit i janë shmangur përdorimit të internetit po aq sa edhe homologët e tyre më të rinj. Por rritja e telefonave inteligjentë ka bërë që tani edhe më shumë njerëz në vitet e tyre të moshuara po hyjnë në internet.

Pjesëmarrësit u anketuan çdo vit dhe rezultatet u analizuan. Asnjë pjesëmarrës nuk kishte demencë në fillim të studimit, por deri në fund ajo ishte diagnostikuar në 1,183 njerëz – ose gati pesë për qind e të përfshirëve. Në grupin e njohurive të internetit, 224 nga 10,333 pjesëmarrës u diagnostikuan me demencë (1.5 përqind e totalit). Në grupin tjetër, 959 nga 7,821 pjesëmarrës (10.45 për qind) zhvilluan sëmundjen.

Shkencëtarët analizuan edhe faktorë të tjerë rreziku, duke përfshirë arsimin, grupin etnik, seksin dhe shenjat e rënies njohëse. Ata nuk morën në konsideratë faktorë të tjerë si pirja e duhanit, pirja e alkoolit dhe mbipesha, të cilat dihet se të gjithë rrisin rrezikun e demencës.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here