Shumë njerëz mbështeten në hapa qetësues për sëmundje dhe lëndime të ndryshme.

Problemet e zakonshme si dhimbja e kokës, dhimbjet e shpinës dhe temperaturat mund të lehtësohen duke marrë pilula si paracetamol dhe ibuprofen, shkruan Express.co.uk.

Ndonëse këto janë të sigurta për t’u përdorur në përputhje me udhëzimet e paketimit, hulumtimi ka treguar se ka rreziqe për t’i marrë ato rregullisht.

Megjithatë, një studim i vitit 2022 zbuloi se përdorimi afatgjatë i paracetamolit mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru tek njerëzit me hipertension.

Efekti në presionin e gjakut është i ngjashëm me atë të anti-inflamatorëve josteroidë (NSAIDs), siç është ibuprofeni, thonë studiuesit.

“Paracetamoli, është ilaçi më i përdorur në botë, rrit presionin e gjakut, një nga faktorët më të rëndësishëm të rrezikut për sulmet në zemër dhe goditjet në tru”, deklaroi profesori James Dear farmakologjisë klinike në Universitetin e Edinburgut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here