Ka të bëjë me lëkurën e tyre

Peshku derr është banor i pjesëve perëndimore të Oqeanit Atlantik dhe së fundmi ishte pjesë e një studimi që zbuloi një tjetër gjë interesante rreth tij – përveç faktit që ndryshon seksin në moshën trevjeçare.

Biologia Lori Schweikert, nga Universiteti i Karolinës së Veriut, tregon se për ne zgjedhja e ngjyrës që veshim gjatë ditës është çështje modës. Megjithatë, kur është fjala për të ashtuquajturit peshq derr, kjo aftësi e bën më të lehtë që ai të fshihet nga grabitqarët, por është më se e sigurt që luan një rol edhe gjatë çiftëzimit, transmeton Telegrafi.

Si e bëjnë këtë?

Ashtu si kafshët e tjera me këtë aftësi – me ndihmën e qelizave të pigmentuara të quajtura kromatofore – kur qelizat e pigmentit të kuq, të verdhë ose të zi përhapen, në lëkurën e këtij peshku krijojnë nuanca të ndryshme.

Prandaj, Schweikert dhe ekipi i saj vendosën të ekzaminojnë lëkurën e tij në mënyrën më të hollësishme.

Një studim të botuar së fundmi në revistën Nature Communications, Schweikert, Johnsen dhe kolegët u bashkuan për të parë më nga afër lëkurën e peshkut derr.

Studiuesit morën copa lëkure nga pjesë të ndryshme të trupit të peshkut dhe i fotografuan ato nën një mikroskop.

Nga afër, lëkura e një derri duket si një pikturë. Çdo pikë është një qelizë e specializuar e quajtur kromatoforë që përmban granula pigmenti që mund të jenë të kuqe, të verdha ose të zeza. Është lëvizja e këtyre granulave të pigmentit që ndryshon ngjyrën e lëkurës. Kur granulat përhapen nëpër qelizë, ngjyra duket më e errët. Kur ato grumbullohen së bashku në një pikë të vogël që është e vështirë për t’u parë, qeliza bëhet më transparente.

Më pas, studiuesit përdorën një teknikë të quajtur imunoetiketim për të lokalizuar proteinat opsin brenda lëkurës. Ata zbuluan se tek peshku derr, opsinat nuk prodhohen në qelizat kromatofore që ndryshojnë ngjyrën. Në vend të kësaj, opsinat qëndrojnë në qeliza të tjera direkt nën to.

Imazhet e marra me mikroskop elektronik transmetues zbuluan një lloj qelize të panjohur më parë, pak poshtë kromatoforeve, të mbushura me proteinë opsin. Kjo do të thotë që drita që godet lëkurën duhet të kalojë së pari përmes kromatoforeve të mbushura me pigment përpara se të arrijë në shtresën e ndjeshme ndaj dritës, tha Schweikert.

Studiuesit vlerësojnë se molekulat e opsinës në lëkurën e këtij peshku janë më të ndjeshme ndaj dritës blu. Kjo ndodh të jetë gjatësia e valës së dritës që granulat e pigmentit në kromatoforet e peshkut thithin më mirë. Gjetjet sugjerojnë se opsinat e ndjeshme ndaj dritës së peshkut veprojnë disi si filmi i brendshëm Polaroid, duke kapur ndryshime në dritë që janë në gjendje të filtrojnë nëpër qelizat e mbushura me pigment sipër, ndërsa granulat e pigmentit grumbullohen ose dalin jashtë.

Kësisoj, është një mekanizëm reagimi ndijor që lejon peshkun derr të monitorojë lëkurën e tij ndërsa ndryshon ngjyrën dhe ta rregullojë atë për t’iu përshtatur asaj që sheh me sytë e tij.

/Telegrafi/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here