Profesor Ivan Watkins paraqet një teori magjepsëse që shtyn kufijtë e të kuptuarit tonë të qytetërimeve të lashta. Hipoteza e tij sugjeron që këto shoqëri enigmatike zotëronin një aftësi të jashtëzakonshme për të manipuluar gurin përmes një shfrytëzimi unik të energjisë diellore. Ndërsa ky koncept fillimisht mund të përballet me skepticizëm, ai sfidon besimin konvencional se vetëm mjetet primitive mund të përbëjnë krijimin e strukturave prej guri që frymëzojnë frikë të gjetura nëpër kontinente të ndryshme. Prania e këtyre monumenteve antike magjepsëse, si Machu Picchu në Amerikën e Jugut dhe Rrafshnalta monumentale e Gizës në Egjipt, ka ngjallur meditim të thellë midis studiuesve, duke shkaktuar spekulime të përhapura rreth përfshirjes së mundshme të qenieve jashtëtokësore në këto ndërmarrje kolosale.

 

Në të vërtetë, shumë këndvështrime lindin kur analizohen tekste, përshkrime dhe ndërtime të lashta. Megjithatë, një grup studiuesish parashtron një nocion tërheqës që propozon ekzistencën e një shoqërie jashtëzakonisht të përparuar që lulëzoi gjatë rënies së periudhës së mëparshme akullnajore. Kjo shkollë e veçantë e mendimit sugjeron se fragmente të këtij qytetërimi të përparuar u shpërndanë nëpër botë.

 

Padiskutim, disa monumente arkaike shfaqin një nivel të mahnitshëm mjeshtërie në ndërtimet e tyre prej guri. Megjithatë, përkrahësit e një hipoteze alternative pretendojnë se këto arritje nuk u arritën nëpërmjet përdorimit të energjisë elektrike dhe mjeteve moderne, por më tepër duke shfrytëzuar potencialin e forcave natyrore si Dielli, era, uji ose zëri.

Një nga sarkofagët e granitit në Serapeum, Saqqara, Egjipt. Shumica e varrimeve në Serapeum mund të gjurmohen në mbretërimin e Amenhotep III, faraonit të nëntë të Dinastisë së 18-të gjatë viteve 1350 para Krishtit. Këto kuti graniti janë krijuar me saktësi të lartë që kanë një tolerancë brenda 1 mikron. Mbyllja e kapakut në thelb e bën arkën të mbyllet hermetikisht. Shumica e sarkofagëve brenda Serapeum u krijuan duke përdorur granit trëndafili, një shkëmb jashtëzakonisht i fortë i minuar në një gurore që ndodhet rreth 800 kilometra nga Saqqara. Kutitë e tjera brenda Serapeum u identifikuan se ishin bërë nga një material edhe më i fortë, dioriti, i gjetur me kuriozitet edhe më larg nga Saqqara. Studiuesit kryesorë argumentojnë se si kutitë u përpunuan dhe lustruan duke përdorur mjete primitive, të transportuara pa teknologji të tilla si rrota. Por a është vërtet kështu?

Fatkeqësisht, ka mungesë të dokumentacionit historik në lidhje me ekzistencën e kësaj teknologjie të veçantë. Në të vërtetë, nëse do të përdoreshin forcat natyrore, në të dhënat arkeologjike do të kishin mbetur gjurmë minimale. Vetëm rezultatet përfundimtare të përpjekjeve të tilla teknologjike do të mbeten si dëshmi. Këto mbetje mund të vërehen në formën e granitëve të shpuar në mënyrë të shkëlqyer, vazove diorite të punuara në mënyrë të ndërlikuar dhe mureve prej guri të parregullt të montuar në mënyrë të përsosur. Procesi i shpimit ose formësimit të gurit ndryshon ndjeshëm nga puna me dru ose metal.

Sfida e vërtetë qëndron në trajtimin e gurëve të dendur si graniti dhe dioriti. Këta gurë përbëhen nga minerale jashtëzakonisht të forta dhe të ndërlidhura që bëjnë që mjetet të konsumohen me shpejtësi, duke penguar kështu çdo përparim të rëndësishëm që mund të bëhet.

Guri me dymbëdhjetë kënde është një artefakt arkeologjik në Cuzco, Peru. Ishte pjesë e një muri guri të një kështjelle Inkash (tempulli, sipas disave) të quajtur ‘Saqsaywaman’ dhe konsiderohet të jetë një objekt i trashëgimisë kombëtare. Kultura e lashtë lokale arriti të gdhendte gurë të mëdhenj për t’u përshtatur në mënyrë të përkryer së bashku për të formuar një mur gjigant. Gurët u vendosën së bashku pa llaç dhe mund të gjenden ende sikur të ishin vendosur fillimisht. Vini re se Peruja shtrihet në një rajon të prirur ndaj tërmeteve dhe se ka vetëm pak pemë në këtë lartësi. Megjithatë njerëzit ishin në gjendje të gdhendnin dhe lëviznin këtë gurë.

Gjetjet e reja nga hetimet arkeologjike hedhin dritë mbi efektivitetin e kufizuar të veglave tradicionale prej guri dhe metali që zakonisht besohet se janë përdorur në qytetërimet e lashta. Këto zbulime paraqesin një perspektivë intriguese që arkeologjia bashkëkohore mund ta ketë shpërfillur. Arritjet mahnitëse në muraturën e gurit të dëshmuara në antikitetin e largët mund të kenë kërkuar përdorimin e veglave të ngulitura me diamante dhe sasi bujare të lëngut ftohës. Edhe në epokën e sotme, kjo qasje mbetet një proces i mundimshëm dhe që kërkon kohë. Sidoqoftë, shfaqet një teori alternative, që sugjeron se paraardhësit tanë mund të kenë shfrytëzuar potencialin e dridhjeve të zërit të krijuara nga pirunët akordues për të përmbushur këto bëma të jashtëzakonshme.

Në Karnak, i cili është një kompleks i madh tempulli pranë Luksorit, Egjipt, shumë shembuj të vrimave të shpimit të bërthamës së lashtë dhe një diametri i të cilit është më i madh se një dorë njerëzore. Siç mund ta shihni në fotografi, vetë muri i stërvitjes ishte më i hollë se shembujt e shekullit të 21-të, dhe madje edhe inxhinierët dhe ekspertët e minierave që e kanë parë nuk mund të shpjegojnë se nga çfarë materiali do të ishte bërë stërvitja për të ruajtur formën dhe qëndrueshmërinë e saj. i hollë.

Përdorimi i shpimit zanor dhe ngritjes akustike ofron perspektiva premtuese për avancimin teknologjik, duke paraqitur teknika të qëndrueshme shkencërisht që mund të zbatohen duke përdorur mjete moderne dhe materiale të lashta. Por çfarë e veçon saktësisht shpimin zanor?

Me fjalë të thjeshta, shpimi zanor mbështetet në transmetimin e dridhjeve të tingullit në frekuenca të sakta përmes një shpimi ose një tubi metalik bazë. Këto dridhje shkaktojnë një efekt të ngjashëm me atë të një çekiçi me frekuencë jashtëzakonisht të lartë.

Duke shfrytëzuar ndikimet vibruese dhe thyerjet, nevoja për rrotullim të gjerë në procesin e shpimit reduktohet ndjeshëm në krahasim me teknikat tradicionale. Kjo qasje inovative jo vetëm që përshpejton procesin e shpimit, por gjithashtu minimizon konsumimin e pjesëve të veglave, duke çuar në konsum më të ulët të energjisë. Çuditërisht, kjo metodë unike e shpimit lejon depërtimin efektiv të granitit duke përdorur mjete jokonvencionale, të tilla si ripërdorimi i një piruni të madh akordues në një tub shpimi ose copa shpimi duke e kthyer dorezën e tij në një shufër prerëse.

Për të transformuar një pirun akordimi në një stërvitje zanore, është thelbësore të përafroni frekuencën rezonante të shufrës prerëse me frekuencën e pirunit të bashkangjitur.

Në sferën shkencore, ky mekanizëm përfiton nga dridhjet lëkundëse të krijuara nga dhëmbët e një piruni, shpesh të referuara si “pina”. Ndërsa këto rrathë lëvizin, shufra në formë U e ngjitur në pirun pëson një lëvizje lart dhe poshtë. Rrjedhimisht, kjo lëvizje përhapet si dridhje të vazhdueshme përgjatë gjatësisë së shufrës prerëse, duke rezonuar në një frekuencë specifike. Frekuenca rezonante krijon valë në këmbë, të karakterizuara nga amplituda maksimale të dridhjeve në të dy skajet e shufrës, ndërsa një pikë e mesme e shufrës mbetet një nyje ku nuk ndodhin dridhje. Kjo nyje siguron një vend të përshtatshëm për të lidhur një dorezë.

Për shembull, le të shqyrtojmë një shembull: nëse rrathët e pirunit janë 30 centimetra në gjatësi dhe 3 centimetra në trashësi, ato do të prodhonin një frekuencë rezonante prej 1100 Hertz. Për të siguruar prerje efikase, një shufër me gjatësi 1.5 metra do të ishte ideale.

Në fushën e mitologjisë së lashtë egjiptiane, perëndia e nderuar e skifterit, Horus, shpesh lidhet me fuzhnjët. Megjithatë, një zbulim intrigues rreth praktikës së lashtë të shpimit zanor mund të na ketë shpëtuar për mijëvjeçarë të panumërt.

Një simbol ose artefakt i përshkruar shpesh në artin e lashtë egjiptian është ‘skeptri’. I gjendur në relike, vepra arti dhe hieroglife të lidhura me fenë e lashtë egjiptiane, ky objekt merr formën e një shkopi të gjatë e të drejtë që përfundon në një majë të pirun. Është interesante se fundi i kundërt shpesh ka ngjashmëri me kokën e stilizuar të një kafshe, duke rritur mundësinë që ajo të shërbejë një funksion praktik si një mjet prerës.

Tingulli shkakton një lëvizje radiale të krahëve, të cilat përkthehen në një lëvizje gjatësore të majës së pirunit akordues.

Në të gjithë Egjiptin e lashtë, skeptri mbante një pozicion me rëndësi të madhe si një simbol i fuqishëm i autoritetit dhe sovranitetit. Ndërsa kishte konotacione të ndryshme mitologjike dhe simbolike, thelbi dhe rëndësia e vërtetë e skeptrit mund të ishte errësuar gjatë rrjedhës së historisë dinastike të Egjiptit. Ajo që dikur ishte një instrument i prekshëm i pushtetit mund të kishte evoluar në një paraqitje simbolike të tij. Megjithatë, rrëfimet historike ekzistuese dhe gjetjet e arkeologëve pohojnë se veglat tradicionale prej guri dhe metali janë përdorur me të vërtetë në krijimin e blloqeve prej guri dhe objekteve zbukuruese. Ky tregim mbizotërues mbështetet nga përshkrimet e gjetura në relievet e luftës që shtrihen nga dinastia e 5-të deri në dinastinë e 26-të, duke ofruar njohuri për artin e punimit të gurëve gjatë atyre periudhave.

Vini re se sa e gjatë është shufra në lidhje me pirunin dhe se si duket në të vërtetë si një treshe ose oonh. Mund të funksionojë edhe si një armë e mprehtë nëse gozhdat mpreheshin.

Pas ekzaminimit të granitëve të shpuar, bëhet e qartë se teknikat konvencionale të përdorura zakonisht nuk ishin përgjegjëse vetëm për krijimin e vrimave të shpimit. Ky vëzhgim është veçanërisht i dukshëm kur vëzhgohet depërtimi jo i plotë i vrimave në granit. Hapjet rrethore shfaqin brazda më të thella, duke treguar se formimi i këtyre vrimave përfshinte përdorimin e një tubi metalik. Kjo sfidon besimin se graniti mund të pritet vetëm nëpërmjet përdorimit të një tubi metalik dhe punës manuale. Megjithatë, aplikimi i teknikave të shpimit me zë ofron një qasje alternative që mundëson prerje efikase dhe të shpejtë të granitit duke përdorur një tub metalik.

Në përshkrimet e lashta egjiptiane, ne shpesh dëshmojmë përdorimin e mjeteve bazë manuale në përpunimin e vazove dhe tasave prej guri. Megjithatë, është e pabesueshme që kjo metodë, edhe kur kombinohet me rërë, të ketë qenë mjaft efektive në bluarjen e gurëve të fortë si graniti ose dioriti për të prodhuar strijat e dallueshme dhe shenjat e veglave të dukshme në artefaktet egjiptiane të shpuara.

Statujat u etiketuan Isis dhe Wepwawe (Anubis) në ekspozitën egjiptiane në Muzeun Metropolitan të Artit në Manhatan. Midis dy statujave është gdhendja e dy pirunëve akordues të lidhur me tela.

Në mënyrë intriguese, punimet me gurë më mbresëlënëse dhe sfiduese, të punuara nga gurët më të fortë, daton kryesisht në epokën e Mbretërisë së Vjetër, që i parapriu dinastisë së 5-të. Çuditërisht, shumë nga këto kryevepra u krijuan edhe gjatë periudhës para-dinastike. Është e pamohueshme që punimet e gurit nga dinastia e 5-të e tutje mund të ishin kryer duke përdorur vegla të thjeshta guri, pasi materialet e përdorura për artefakte të tilla ishin zakonisht më të buta, si alabastri, gur ranor dhe gëlqeror.

Duke i shtuar intrigës, përfaqësimi më i hershëm i një shpimi shkëmbi mund të gjendet në një hieroglif të njohur si U24, i zbuluar fillimisht në një varr që daton nga dinastia e 3-të. Interesante, është e besueshme që ky hieroglif në të vërtetë përshkruan një mjet që i ngjan një piruni akordimi, në vend të stërvitjes konvencionale të shkëmbit me dorë, siç besohet tradicionalisht.

Zbulimet e fundit nga studiuesit kanë hedhur dritë magjepsëse mbi praktikat e lashta egjiptiane. Midis gdhendjeve të ndërlikuara që zbukurojnë një statujë me figurat e Isis dhe Anubis, janë gjetur përshkrime intriguese të dy pirunëve akordues të lidhur me tela. Ky zbulim ka ndezur spekulime në lidhje me mundësinë që këta pirunë akordues janë përdorur në kohët e lashta për të arritur rezonancë në frekuenca specifike. Një rezonancë e tillë mund të kishte luajtur një rol në lehtësimin e procesit të qëndrueshëm të prerjes së gurit, duke eliminuar potencialisht nevojën për çekiçët tradicionalë.

Për më tepër, një tjetër përshkrim magjepsës është shfaqur, këtë herë në një vulë cilindri sumerian. Imazhi portretizon një mbledhje muzikore dhe ka tërhequr vëmendjen e studiuesve për shkak të përshkrimit të qartë të një muzikanti që kap një pirun akordimi. Prania e këtij akordimi në skenë ka ngjallur kuriozitet dhe fton të meditojmë mbi rëndësinë e tij brenda traditave muzikore sumeriane.

Qëndrimi në këmbët e një kulle të rrallë të rrumbullakët të stilit irlandez të shekullit të 11-të në buzë të varrezave në Abernethy, Perth dhe Kinross, Skoci, është ky gur piktish i klasit 1. Ai përmban një “pirun akordimi” vertikal pas një çekiçi, një kokë sëpatë dhe një gjysmëhënës dhe dizenjove me shufër V. Mund të jetë një tregues se është përdorur si mjet.

Zbulimet emocionuese të bëra nga studiues të shumtë të pavarur kanë zbuluar një teknikë të jashtëzakonshme të përdorur nga qytetërimet e lashta për të shpuar shkëmbinj të fortë. Kjo metodë novatore përfshin përdorimin e tubave të bakrit dhe përdor teknikat e shpimit zanor. Kjo jo vetëm që nxjerr në pah zgjuarsinë e këtyre kulturave të lashta, por gjithashtu ofron njohuri për të kuptuarit e tyre të thellë të akustikës kur ndërtojnë struktura masive prej guri.

Këto gjetje të fundit arkeologjike kanë krijuar një fushë intriguese të “Arkeoakustikës”, e cila fokusohet në eksplorimin e fenomeneve të lidhura me tingujt në vendet e lashta megalitike në mbarë botën. Vende të shquara si Stonehenge në Angli, Kalendari i Adamit në Afrikën e Jugut, Gobekli Tepe në Turqi dhe madje edhe Piramida e Madhe e njohur e Egjiptit kanë qenë objekt hetimi. Këto vende ndajnë karakteristika magjepsëse akustike që sugjerojnë fuqimisht një përdorim të qëllimshëm të valëve të zërit, duke përforcuar potencialisht dridhjet për të mbajtur një lartësi të qëndrueshme. Ky manipulim i jashtëzakonshëm i tingullit mund të mbajë çelësin për zbulimin e teknikave enigmatike të prerjes së gurëve që kanë hutuar historianët për shekuj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here