Është e mundur që ajo donte ta mbante atë fuqi vetëm për vete derisa të tregohet dhe dëshmohet mjaft të aftë. Pozicioni regjent vartës i Teutës, tregon qartë se një burrë kishte përparësi ndaj gruas në trashëgimin e fronit, por ilirët toleronin edhe administrimin e përkohshëm femëror kur bëhej fjalë për anëtarët e elitës. A do të thoshte kjo se gratë ishin të respektuara dhe madje të privilegjuara në shoqërinë atje?

Emri i sundimtares legjendare ilire, Teuta, është i njohur në trevën tonë. Disa besojnë se pozita e saj në pushtet është një tregues i qartë se gratë respektoheshin në shoqërinë ilire. Por a ishte vërtet kështu?

Dihet se Teuta ka promovuar edhe piraterinë, por pyetja është nëse kjo ishte vetëm pasojë e dëshirës për grabitje, siç mund të konstatohej sipas disa autorëve antikë, apo pas politikës së saj mund të fshiheshin qëllime të tjera. Shkrimtarët e botës greko-romake në pjesën më të madhe e denigrojnë këtë mbretëreshë ilire, si atë me “mendjeshkurtër” dhe në fakt nuk kanë një mendim të mirë për gjininë femërore.
Image
Teuta siç shihet nga Inteligjenca Artificiale

Një fitore që duhej festuar

Teuta mori pushtetin pas vdekjes së mbretit Agron në vitin 230. Agroni ishte pjesëtar i fisit ilir Ardian dhe sundonte Mbretërinë Ilire. Mbretëria Ilire për Agronin mendohet se shtrihej përafërsisht nga territori në jug të lumit Neretva deri në zonën e Epirit, megjithëse për këtë pikë ka pikëpamje të ndryshme. Në atë moment, ilirët kishin qenë tashmë në aleancë me familjen mbretërore maqedonase për një kohë të gjatë.

Kur Agroni krijoi një ushtri vërtet mbresëlënëse, u lëshua në luftën kundër grekëve në anën e mbretit maqedonas Demetri II. Fitorja madhështore e Agronit ndaj aleancës së fuqishme Etoliane në anën e maqedonasve ishte një arritje që duhej festuar siç duhet. Duket se ishte pikërisht kjo festë që e vrau Agronin dhe se ai vdiq si pasojë e një sëmundjeje në mushkëri të kombinuar me pirjen e tepërt. Sigurisht, shkrimtarët grekë e sollën dehjen e tij në një kontekst negativ, por fakti është se edhe ata vetë shijonin sasi të mëdha vere që ata kanë kultivuar në mënyrë “të sofistikuar”. Pa marrë parasysh të gjitha këto, kjo fitore ishte e denjë për një festë të madhe nga këndvështrimi i botës së asaj kohe. Ndodhi rreth vitit 230 para Krishtit.

Image
Agroni siç shihet nga Inteligjenca Artificiale

Kush ishte Teuta?

Agroni mund të jetë pasuar në fron nga gruaja e tij e dytë. Sipas mendimit mbizotërues, Agroni fillimisht ishte i martuar me Triteutën me të cilën pati një djalë, Pines, por më vonë u dashurua marrëzisht me bukuroshen Teuta, me të cilën u martua përfundimisht. Deri në ardhjen e saj në pushtet, nuk dihet asgjë për jetën e saj. Sipas disa burimeve, ajo ishte vajza e një “fallxhie” (shikuesi) që e ndihmoi Agronin në shërim.

Pranohet se ka të dhëna se ajo nuk ishte gruaja e Agronit, por e vajza e tij dhe se ajo mori pushtetin për llogari të vëllait të saj të vogël. Kjo mund të mbështetet nga emri i saj, i cili më pas do të ishte një derivat i emrit të nënës së saj, por kjo teori është më pak e pranuar në shkencë.

Image
Anije e krijuar nga Inteligjenca Artificiale

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here