Askujt nuk i pëlqen të ngrihet nga shtrati gjatë kësaj periudhe të vitit.

Duhet shumë motivim për t’u përgatitur për të zgjuar veten nga një shtrat komod e i ngrohtë në një dhomë të ftohtë. Ata që zgjohen herët do ta dinë gjithashtu se sa të zymta janë mëngjeset tani.

Por çelësi për një ditë të mirë shpesh lidhet me gjumin tuaj. Kjo është për shkak të asaj që njihet si Ritmi Cirkadian – një orë e brendshme 24-orëshe në trurin tonë që ‘rregullon ciklet e vigjilencës dhe përgjumjes’ që i përgjigjet ‘ndryshimeve të dritës në mjedisin tonë’.

Studiuesit thonë se ky koncept ka evoluar për të ndihmuar njerëzit ‘të përshtaten me ndryshimet në mjedis dhe të parashikojnë ndryshimet në rrezatim, temperaturë dhe ushqim’. Në thelb, ai i ndihmoi njerëzit e shpellave (të cilët nuk kishin Alexa ose orë me zile) të dinin se kur duhet të shkonin të flinin dhe kur duhej të zgjoheshin. Por, një zakon që shumë prej nesh e kanë marrë falë avancimit të teknologjisë mund të jetë shkaku kryesor i problemeve tona të gjumit dhe mund t’ju krijojë një ditë të keqe.

Na vjen keq që jemi bartës i lajmeve të këqija – por nuk duhet të qëndroni kurrë në shtrat pasi të bie alarmi. Është e drejtë, rezistoni tundimit për ta ndalur telefonin tuaj teksa përpiqeni të bëni shtatë minuta të tjera gjumë të shenjtë – dhe ngrihuni – përndryshe do të ndërhyni me Ritmin Cirkadian.

Kjo është ajo që Doktoresha Chelsie Rohrscheib – një neuroshkencëtare dhe eksperte e gjumit në Ëesper bën çdo ditë. “Unë kurrë nuk qëndroj në shtrat dhe bëj aktivitete që nuk kanë të bëjnë me gjumin dhe intimitetin”, tha ajo.

“Kjo do të thotë që kur zgjohem, ngrihem menjëherë nga shtrati dhe shkoj diku tjetër në shtëpinë time”. Rohrscheib thotë se kjo e ndihmon atë të ruajë ‘shoqërimin e trurit se dhoma e gjumit është vetëm një vend pushimi’ që ndihmon në promovimin e ‘gjumit me cilësi të lartë’, shkruan Mirror.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here