Gabimet e softuerit, veçanërisht ato që lidhen me llogaritjet numerike, kanë pasur pasoja të rënda në fusha të ndryshme, duke theksuar rëndësinë kritike të zhvillimit të fuqishëm të softuerit dhe monitorimit të vazhdueshëm. Një incident i dukshëm ndodhi gjatë fluturimit të parë të Ariane 5 në 1996.

Një gabim i vogël softuerësh, që përfshinte konvertimin e një numri me pikë pluskuese 64-bit në një numër të plotë të nënshkruar 16-bit, rezultoi në një gabim tejmbushjeje. Kjo bëri që raketa të humbasë kontrollin dhe të shpërthejë 40 sekonda pas ngritjes. Një gabim i ngjashëm i tejmbushjes u raportua në vitin 2015, duke ndikuar potencialisht në aeroplanët Boeing 787 nëse njësitë e kontrollit të gjeneratorit të tyre funksiononin vazhdimisht për 248 ditë. Fikja dhe ndezja e njësive parandaloi fatkeqësitë.

 

Dallimi midis gabimeve të tejmbushjes dhe gabimeve të rrumbullakosjes shpjegohet. Ndërsa gabimet e tejmbushjes përfshijnë numrat që bëhen shumë të mëdhenj për formatin e tyre të ruajtjes, gabimet e rrumbullakosjes ndodhin për shkak të pasaktësive në llogaritjen dhe ruajtjen e numrave në binar. Akumulimi i gabimeve të rrumbullakosjes gjatë llogaritjeve, edhe për operacione në dukje të thjeshta, mund të çojë në mospërputhje të konsiderueshme.

Artikulli citon incidentin e Luftës së Gjirit që përfshin një raketë Patriot që goditi një kazermë në vend që të kapte një raketë Scud. Shkaku ishte një gabim rrumbullakimi në sistemin e gjurmimit, duke u përkeqësuar me kalimin e kohës dhe duke rezultuar në një përfundim tragjik.

Një shembull tjetër nxjerr në pah një aksident treni në vitin 2019, ku një makinist me përvojë, i panjohur me softuerin e ri, përshpejtoi aksidentalisht në 25 km/h ndërsa përpiqej të rindizte kompjuterin. Incidenti, i shkaktuar nga gabimi njerëzor dhe jo nga softueri i gabuar, nënvizon rreziqet e mundshme që lidhen me ndryshimet teknologjike.

Në këto raste lind nevoja për monitorim të vazhdueshëm, përditësime të rregullta dhe zgjidhje të thjeshta si fikja dhe ndezja e sistemeve për të parandaluar akumulimin e gabimeve numerike.

Ai thekson rëndësinë e të mësuarit nga incidentet e kaluara për të përmirësuar praktikat e zhvillimit të softuerit dhe për të rritur sigurinë në sistemet kritike si ato të përdorura në aviacion dhe transport.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here