Me kërcënimet e vazhdueshme të luftës bërthamore nga Rusia, sulmet me raketa në Lindjen e Mesme dhe rritjen e paprecedentë të ndikimit të Kinës, shumë njerëz kanë frikë se Lufta e Tretë Botërore është afër.

Ministri i Mbrojtjes Grant Shapps tha se marrëdhëniet ndërkombëtare kanë hyrë në “një epokë të re” dhe tha se britanikët duhet të “përgatiten për të mbrojtur kombin sa herë që vjen thirrja” në një fjalim rrëqethës të hënën.

Ish-sekretari i mbrojtjes Ben Wallace madje tha se Mbretëria e Bashkuar do të jetë ‘në luftë deri në vitin 2030’ në një intervistë të vitit të kaluar.

Por në vend që të marrin armët, disa mund të pyesin se si mund të arratisen në vendet që konsiderohen të jenë të sigurta nga pushtimi, bombardimet dhe ndikimet e luftës.

Antarktida

Image

Kontinenti ndodhet në pikën më jugore të planetit duke e bërë atë një nga vendet më të sigurta për t’i mbijetuar një lufte bërthamore.

Ekziston një distancë e madhe gjeografike midis Antarktidës dhe vendeve me koka bërthamore. Me më shumë se 14 milionë kilometra katrorë, ka shumë hapësirë për njerëzit që të strehohen. Por disave mund t’i duket e padurueshme klima e akullt dhe e ngrirë.

Islanda

Image

Ky vend ka kryesuar vazhdimisht Indeksin Global të Paqes, që do të thotë se rrallë përfshihet në konflikte ndërkombëtare. Ajo ka fituar reputacionin e saj si një nga vendet më paqësore në botë dhe është disi e largët gjeografikisht në krahasim me pjesën tjetër të Europës.

Zelanda e Re

Image

Zelanda e Re renditet e dyta në Indeksin Global të Paqes dhe shpesh është mbajtur një qëndrim neutral ndaj konflikteve. Vendi ka gjithashtu një terren malor duke e bërë më të lehtë mbrojtjen e qytetarëve.

Zvicra

Image

Ky vend lidhet më lehtë me neutralitetin politik, edhe gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Është i mbrojtur mirë nga terreni, gjeografia pa dalje në det dhe strehimoret e ndryshme bërthamore.

Grenlanda

Image

Grenlanda është ishulli më i madh në botë dhe i përket Danimarkës.

Është gjeografikisht i largët dhe politikisht neutral.

Popullsia aktuale e ishullit prej 56,000 banorësh do të thotë se nuk ka gjasa të jetë në shënjestër nga ndonjë superfuqi.

Indonezia

Image

Indonezia shpesh ka mbajtur një qëndrim neutral për çështjet politike, me presidentin e parë të vendit, Achmed Sukarno, që e përshkruan politikën e tyre të jashtme si “të lirë dhe aktive”.

Ata veprojnë në mënyrë të pavarur brenda çështjeve ndërkombëtare dhe thonë se anojnë më shumë drejt paqes botërore.

Tuvalu

Image

Tuvalu ndodhet në Oqeanin Paqësor, në gjysmë të rrugës midis Havait dhe Australisë.

Vetëm 11,000 njerëz jetojnë në ishull, që do të thotë se infrastruktura është e dobët.

Gjithashtu ka një numër të kufizuar burimesh natyrore, që do të thotë se do të ishte një objektiv i padëshirueshëm për çdo agresor.

Argjentina

Image

Edhe pse Argjentina është përfshirë në konflikt, veçanërisht gjatë Luftës së ishujve Falkland në vitin 1982, vendi është një nga vendet më të mundshme për t’i mbijetuar urisë.

Vendi ka një bollëk të korrash, duke përfshirë grurin, që do të thotë nëse pluhuri bërthamor do të bllokonte diellin, argjentinasit do të kishin të korra në rezervë.

Butani

Image

Në vitin 1971 Butani u deklarua neutral në lidhje me çdo konflikt pas anëtarësimit në Kombet e Bashkuara.

Ai është gjithashtu pa dalje në det dhe i rrethuar nga rajone malore, duke e bërë më të lehtë mbrojtjen e vendit.

Kili

Image

Vija bregdetare 6400 km e gjatë e vendit përfshin distancën midis Moskës dhe Madridit.

Ajo gjithashtu ka një sërë kulturash të ndryshme dhe burime natyrore, duke e bërë më të lehtë mbijetesën.

Infrastruktura dhe zhvillimi i saj konsiderohet gjithashtu më i avancuari në Amerikën e Jugut.

Fixhi

Image

Kombi ishull është 4320 km larg nga vendi i tij më i afërt Australia.

Së bashku me mungesën e një strategjie të qartë ushtarake dhe një ushtrie të përbërë nga vetëm 6000 ushtarë, Fixhi renditet lart në Indeksin Global të Paqes.

Pjesa më e madhe e ishullit përbëhet gjithashtu nga pyje të dendura, minerale dhe pika peshkimi.

Afrika e Jugut

Image

Afrika e Jugut është një vend me burime të shumta ushqimesh, toke pjellore dhe uji të freskët, duke e bërë të lehtë mbijetesën.

Infrastruktura moderne e vendit mund të rrisë gjithashtu shanset për mbijetesë pasi këto burime menaxhohen./syni.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here