Shoqata GSM publikoi raportin e saj të Lidhjes së Internetit Mobil për vitin 2023, në të cilin deklaron se 55 për qind e popullsisë së botës, ose rreth 4.3 miliardë njerëz, përdorin telefona mobilë sot.

 

Sipas të dhënave të publikuara në raport, 4.6 miliardë njerëz në mbarë botën përdorin internetin dhe 4 miliardë kanë qasje në shërbime përmes telefonave inteligjentë.

 

Raporti i GSMA zbuloi një pabarazi midis rajoneve dhe qasjes së tyre në internetin celular. Rreth 69 për qind e përdoruesve të telefonave të mençur që jetojnë në Amerikën e Veriut, Azinë Lindore dhe rajonin e Paqësorit përdorin pajisje 4G, ndërsa shumica e përdoruesve në Afrikën Sub-Sahariane ende mbështeten në lidhjet 3G, ngjashëm me Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut, ku një në tre përdorues kanë ende internet 3G.

 

Rritja e përdorimit të internetit në celular nuk është befasi, por rreth 3.4 miliardë njerëz ende nuk kanë qasje në internet. GSMA pretendon se përqindja globale e njerëzve që jetojnë në zona me një rrjet celular dhe nuk e përdorin atë është 38 për qind. Hendeku i lidhjes është i mrekullueshëm në Afrikën Sub-Sahariane dhe Azinë Jugore me 59 dhe 52 për qind të popullsisë që nuk janë të lidhur në internet.

 

 

Një tjetër informacion i rëndësishëm në raport është se 600 milionë njerëz, ose rreth 8 për qind e popullsisë së botës, ende përdorin internetin përmes të ashtuquajturave celular “feature phone”, pra një lloj celulari që ka ruajtur formën e gjeneratave të mëparshme, duke përfshirë ekranet e vegjël dhe butonat fizikë.

 

 

Barriera të tjera për zgjerimin e mëtejshëm të përdoruesve celularë janë aftësitë digjitale, shkrim-leximi, shqetësimet e sigurisë dhe disponueshmëria e përmbajtjes përkatëse. E gjithë kjo i pengon përdoruesit e telefonave të zgjuar të përdorin plotësisht pajisjet e tyre për të hyrë në internet.

Drejtori i Përgjithshëm i GSMA Mats Granryd thotë se mungesa e lidhjes po u mohon miliarda njerëzve qasjen në shërbimet jetike dhe mundësitë e të ardhurave, duke prekur në mënyrë disproporcionale përdoruesit më të varfër, më pak të arsimuar, ruralë dhe femra.

Këto grupe do të preken më tej nga kriza e kostos së jetesës dhe rritja e emergjencave të shkaktuara nga ndryshimet klimatike, dhe Granryd bëri thirrje për “përshpejtimin e përfshirjes digjitale dhe thyerjen e barrierave për të ndaluar zgjerimin e ndarjes digjitale”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here