Ju ndonjëherë zgjoheni papritur në mes të natës, pothuajse duke u hedhur nga shtrati sepse ndiheshit sikur po binit në nga lartësia.

Përjetimi i një lëkundjeje, por nuk e kuptoni se çfarë ka ndodhur. Nëse ndonjë nga këto tingëllon e njohur, mos u shqetësoni, ka shumë të ngjarë që keni përjetuar atë që shkencëtarët e njohin si një hile hipnagogjike ose hipnotike, përcjell Fol Drejt.

Hedhja hipnike dhe ndjenja e rënies

Ndërsa vetëdija largohet nga trupat tanë kur bie në gjumë, truri fillon të punojë ndryshe nga sa jemi zgjuar. Gjatë këtij tranzicioni nga zgjimi në gjumë, mund të ndodhë diçka e njohur si hile hipnike. Një hov hipnik është lëvizja e papritur që i ngjan një dridhjeje, ajo ndjenjë që kemi kur diçka na frikëson papritur.

Kjo lëvizje e çuditshme është rezultat i një spazma mioklonike, një shtrëngimi i papritur dhe i pavullnetshëm i një muskul ose një grupi muskujsh që mund të ndodhë vetëm ose në rend, me ose pa një model. Hiccups, për shembull, janë një formë tjetër shumë e zakonshme e spazmave mioklonike.

Hedhjet hipnikë zakonisht përbëhen nga një tkurrje e vetme dhe shoqërohen me një ndjesi të rënies, fillimin e një ëndrre (qoftë vizive ose dëgjimore), ose një halucinacioni të gjallë hipnagogjik (prodhuar kur personi po bie në gjumë).

Çfarë e shkakton atë ndjenjë

Hedhjet hipnike zakonisht ndodhin kur një person po bie në gjumë. Është e zakonshme që këto dridhje të shkaktojnë konfuzion kur fillon gjumi dhe nëse po ëndërrojmë apo jo. Megjithëse shkaku i tyre nuk është shumë i qartë dhe informacioni në dispozicion është i kufizuar, shkencëtarët besojnë se këto mund të jenë disa arsye:

Aktiviteti fizik: Ushtrimi shumë afër kohës së gjumit mund të stimulojë shumë trupin tuaj dhe e bën atë shumë të vështirë për të fjetur herët.

Ankthi dhe stresi: Shkuarja për të fjetur me shumë shqetësime në mendje mund ta mbajë trurin tuaj aktiv më gjatë sesa nevojitet, gjë që nga ana tjetër mund të bëjë që ai të dërgojë sinjale paralajmëruese edhe kur trupi po fle.

Kafeina dhe stimuluesit e tjerë: Këto dhe produkte të tjera stimuluese ndikojnë në aftësinë e trupit për të fjetur natyrshëm dhe për të bërë një gjumë të thellë natën.

Çrregullime të tjera të gjumit dhe zakone të këqija të gjumit gjithashtu mund të lidhen me këto spazma.

Përveç këtyre shkaqeve të mundshme, ekziston një tjetër teori interesante me një perspektivë evolucionare që shpjegon pse ndodh. Sipas hulumtimit nga Universiteti i Kolorados, këto përjetime mund të jenë një refleks arkaik që ndodh kur relaksimi natyror i muskujve gjatë gjumit interpretohet gabimisht nga truri si një rrezik për të rënë nga pema

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here