Është identifikuar një enzimë që bllokon insulinën e prodhuar në trup

Studiuesit në Ohio kanë zbuluar një shkaktar të ri të mundshëm të diabetit që mund të hapë rrugën për trajtime të reja për ata që vuajnë nga diabeti.

Shkencëtarët nga Universiteti Case Western Reserve dhe Spitalet Universitare në Cleveland tani kanë identifikuar një enzimë që bllokon insulinën e prodhuar në trup.

Ekspertët vëzhguan njerëzit edhe minjtë në studim dhe arritën në një zbulim potencialisht domethënës.

Studimi i tyre shëndetësor, i publikuar në faqen e internetit Cell, u fokusua në oksidin nitrik, një përbërës që zgjeron enët e gjakut, përmirëson kujtesën, lufton infeksionin dhe stimulon lirimin e hormoneve, si edhe funksione të tjera, transmeton Telegrafi.

Lëkurë e thatë, urinim i shtuar, etje e pangopur… Janë simptoma të ndryshme që mund të kalojnë pa u vënë re me vite, por në fakt tregojnë diabetin.

Ky zbulim hap mundësi të reja për trajtimet e diabetit

Efekti i oksidit nitrik në këto aktivitete i ka lënë ekspertët me shumë pyetje të hapura prej kohësh. Megjithatë, është zbuluar një enzimë unike “bartëse” e quajtur nitrosilaza e asistuar SNO-CoA (SCAN) që lidh oksidin nitrik me proteinat, duke përfshirë receptorin për veprimin e insulinës.

Këto enzima SCAN janë thelbësore për veprimin normal të insulinës, por aktiviteti i rritur i tyre është gjetur gjithashtu te pacientët diabetikë dhe minjtë diabetikë. Modeleve të miut që u mungon enzima SCAN duket se mbrohen nga diabeti, duke sugjeruar se shumë oksid nitrik në proteina mund të jetë shkaku i sëmundjeve të tilla.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here