A mund të administrojnë adhurimin apo të menaxhojnë tempujt? Çfarë roli kishin ata në shoqëri? Kjo është pesha e grave në Greqinë e lashtë.

Gratë në Greqinë e lashtë, veçanërisht gratë athinase (pa spartanet), ishin pak më shumë se të vetmuara: ato jetonin në dhoma të caktuara për to (gjineceum), nga të cilat mund të dilnin vetëm me rastin e festave fetare dhe ceremonive publike.

Perënditë femra

Lexo edhe :  Austro-Hungaria, si ndikoi në Pavarësinë e Shqipërisë

Megjithëse feja dhe adhurimi ishin ndër sektorët më të hapur për pjesëmarrjen e grave, në një botë që u la shumë pak liri grave, ne nuk kemi asnjë dëshmi të menaxhimit rozë të ndonjë tempulli, madje as për vendet e shenjta të lidhura me hyjnitë femërore, si Hera apo Demetra.

Ritualet dhe lojërat

Ritet e misterit, në veçanti, karakterizoheshin nga hapja e tyre ndaj grave, por gjithmonë të pranishme së bashku me burrat: nga misteret Eleusinian të lidhura me Demetrën, te Bacchanalia e Dionisit, me Bacchantes dhe Maenadat e famshme, te Thesmophoria, një tre- Dita e ngjarjes kushtuar Demetrës në të cilën gratë kryenin rite dhe sakrifica për të siguruar pasardhës të shumtë dhe me fat.

Pastaj është rasti i Sibilave, si priftëresha Pythia e Delfit, profetesha që vepronin si orakull i perëndisë (Apoloni ose ndonjëherë Zeusi), por tempujt e të cilëve (dhe gjithashtu përgjigjet) menaxhoheshin nga burrat. Në Olimpia, në tempullin e Herës, priftërinjtë organizuan Lojërat Hera për nder të perëndeshës, të destinuara në këtë rast ekskluzivisht për gratë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here