Pneumonia, e cila është veçanërisht e zakonshme tek njerëzit mbi 65 vjeç mund të shkaktojë pasoja të rënda për njerëzit me imunitet të ulët. Specialisti i sëmundjeve Huri Özkan Yılmaz deklaron se pneumonia, e njohur gjerësisht si pneumonia,është një sëmundje infektive që prek indet e mushkërive dhe zhvillohet më së shumti për shkak të baktereve, viruseve.

“Frekuenca e pneumonisë rritet, veçanërisht tek njerëzit mbi 65 vjeç dhe ata me imunitet të dobët, dhe mund të jetë më e rëndë dhe madje fatale në krahasim me të rinjtë”, shprehet mjeku.

Duke thënë se pneumonia mund të prekë të gjithë, mjeku shpjegon se duhani, sëmundjet kronike të mushkërive si astma dhe COPD rrisin rrezikun. Yilmaz tha se një sistem imunitar i dobësuar, sëmundja dhe operacioni i kohëve të fundit dhe qëndrimi në mjedise me ekspozim të lartë ndaj kimikateve të caktuara rrisin gjithashtu rrezikun e zhvillimit të infeksionit, citon artikulli.

Diagnostifikimi i pneumonisë zakonisht përfshin një ekzaminim fizik, vlerësim të historisë mjekësore dhe teste imazherike të gjoksit, si rrezet X ose skanimet CT. Specialisti thekson se pneumonia është një sëmundje infektive e trajtueshme dhe e parandalueshme.

“Pneumonia mund të parandalohet me vaksinim, ushqim adekuat dhe të ekuilibruar dhe përmirësim të kushteve të higjienës mjedisore. Është e rëndësishme që trajtimi me antibiotikë të përdoret në mënyrë efektive dhe për një periudhë të mjaftueshme kohore pasi të zhvillohet sëmundja”, tha ai.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here