Shumica e njerëzve nuk kanë hundë perfekte. Ekspertët vlerësojnë se septumi – kocka dhe kërci – është jashtë qendrës deri në 80 përqind të njerëzve. Disa njerëz lindin me të jashtë qendrës, ndërsa të tjerët e zhvillojnë gjendjen pas një dëmtimi më vonë në jetë.

 

Shumica e njerëzve nuk e vërejnë se septumi i hundës është jashtë qendrës. Megjithatë, te disa njerëz, septumi është aq larg vijës së mesme të hundës, saqë shkakton probleme kur përpiqen të marrin frymë përmes hundës dhe shpesh çon në infeksione të përsëritura të sinusit.

Kjo gjendje quhet “septum i devijuar”. Ndonjëherë një person me një septum të devijuar do të ketë gjithashtu turbina të zmadhuara, të cilat janë inde të buta brenda murit të hundës. Kjo mund të bllokojë rrjedhën e ajrit dhe të zvogëlojë më tej aftësinë e një personi për të marrë frymë.

Septoplastika dhe reduktimi i turbinatit janë operacionet që përdoren për të korrigjuar një septum të devijuar dhe turbinat e zmadhuara, përkatësisht. Zakonisht këto operacione janë rutinë dhe njerëzit shërohen plotësisht. Ato përdoren për të përmirësuar problemet e frymëmarrjes të shkaktuara nga një septum i devijuar, si apnea e gjumit dhe rrjedha jonormale e ajrit.

Megjithatë, në disa raste, njerëzit kanë raportuar përkeqësim të frymëmarrjes pas hapjes së kanaleve të hundës me operacion. Mund të shfaqen simptoma të tjera fizike dhe madje edhe simptoma psikologjike, duke ulur cilësinë e përgjithshme të jetës së një personi. Një gjendje e tillë quhet “sindroma e hundës së zbrazët”.

Ndërsa shumë mjekë nuk janë të njohur me këtë gjendje dhe nuk e kuptojnë mënyrën më të mirë për ta trajtuar ose diagnostikuar atë, disa mjekë kanë bërë përparim duke hetuar këtë gjendje.

Cilat janë simptomat e sindromës së hundës së zbrazët?

Simptomat e sindromës së hundës së zbrazët përfshijnë:

 • vështirësi në frymëmarrje përmes hundës
 • një ndjesi e përsëritur e mbytjes
 • gulçim, ose nevojë për të gulçuar për ajër
 • thatësi e hundës dhe kore
 • dhimbje koke
 • gjakderdhje nga hunda
 • rrjedhje e ulët e ajrit
 • marramendje
 • zvogëlimi i ndjenjës së nuhatjes ose shijes
 • mungesa e mukusit
 • një pikim i trashë pas hundës përsëri në fyt
 • rrahjet e shpejta të zemrës
 • ënjtje e hundës dhe dhimbje
 • lodhje, ndonjëherë duke shkaktuar çrregullime të gjumit dhe përgjumje gjatë ditës për shkak të rrjedhës së ulët të ajrit nëpër rrugët e frymëmarrjes

Simptomat psikologjike si ankthi dhe depresioni mund të jenë të pranishme para operacionit ose të fillojnë në të njëjtën kohë me simptomat e sindromës së hundës së zbrazët të një personi. Është gjithashtu e zakonshme që njerëzit me sindromën e hundës së zbrazët të kenë vështirësi të përqendrohen në detyrat e përditshme sepse janë të hutuar nga gjendja e tyre.

Çfarë e shkakton sindromën e hundës së zbrazët?

Mjekët nuk janë plotësisht të sigurt pse sindroma e hundës së zbrazët prek disa njerëz që kanë bërë septoplastikë dhe reduktim të turbinave, por jo të tjerë.

 

Por një studim i ri sugjeron se sindroma e hundës së zbrazët shkaktohet nga trupi që ndjen nivele të ndryshme presioni dhe ndoshta edhe temperaturë në secilën nga zgavrat e hundës. Kjo mund ta bëjë të vështirë për ju të merrni frymë lirisht.

Presioni ose receptorët e temperaturës së hundës mund të vendosen në turbinat. Kirurgjia besohet se prish këta receptorë dhe bën që disa njerëz të humbasin aftësinë e tyre për të ndjerë frymëmarrjen hundore. Ndjesia përkeqësohet nga një vëllim i shtuar i ajrit që rrjedh nëpër zgavrën e zmadhuar të hundës.

Për më tepër, operacioni mund të heqë një pjesë të mukozës së hundës, e cila është e rëndësishme për rregullimin e baktereve të dobishme në hundë. Pa të, ju mund të humbni bakteret e mira dhe të fitoni baktere të dëmshme. Kur bakteret e dëmshme kolonizojnë hundën, mund të përkeqësojnë simptomat e sindromës së hundës së zbrazët.

Si trajtohet sindroma e hundës së zbrazët?

Trajtimi mund të ketë disa qëllime duke përfshirë:

 • hidratimin e pasazheve të hundës
 • duke vrarë bakteret e këqija në hundë
 • rritja e madhësisë së indit të mbetur në turbinat në një përpjekje për të rritur presionin e ajrit në hundë
 • Disa trajtime të zakonshme përfshijnë:
 • duke përdorur një lagështues në shtëpi
 • duke përdorur kremra të hundës me antibiotikë për të vrarë bakteret e këqija
 • aplikimi i kremrave hormonalë në pjesën e brendshme të hundës për të rritur madhësinë e indit të turbinës
 • duke iu nënshtruar implantimit kirurgjik të materialeve të mëdha për të rritur madhësinë e turbinatit
 • Sindroma e hundës së zbrazët ende nuk është kuptuar mirë, por studiuesit po bëjnë përparim për të kuptuar më mirë shkaqet e saj. Dhe kjo i ka shtyrë ata të ndjekin trajtime më efektive.

Trajtimet aktuale janë efektive në reduktimin e simptomave të sindromës së hundës së zbrazët. Gjëja kryesore është të gjeni një mjek të cilit i besoni që do ta trajtojë gjendjen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here