Categories: KËSHILLA

Çfarë është leukocitoza?

Gjithkush e njeh këtë moment, pasi ta keni ngrënë drekën tuaj, ju doni të fleni. Kjo është një leukocitozë e ushqimit.


Dihet, se kur jeni semurë, numri i qelizave të bardha të gjakut në trupin e njeriut rritet. Por pak njerëz e dinë se e njëjta gjë vërehet dhe pas ushqimit që është trajtuar me nxehtësi. Nëse në kohën e ngrënies në trupin tuaj ka 6-7 mijë për milimetër katror të qelizave të bardha të gjakut, pastaj vetëm 30 minuta më vonë numri i tyre rritet në 30 mijë.
Leukocitet janë qelizat e bardha të rrumbullakëta në gjak, cilat janë përgjegjës në organizëm për imunitet dhe mbrojtje. Funksionet kryesore të leukociteve janë për të mbrojtur trupin nga infeksionet e ndryshme, bakteret,virusët dhe parazitët, mbajnë parametrat normalë të trupit dhe marrin pjesë në rigjenerimin e indeve. Kur ushqimi është ende në gojë, qelizat e bardha të gjakut dërgohen në traktin gastrik për të eliminuar efektet e dëmshme të ushqimit të gatuar. Ky mobilizim zgjat rreth dy orë, pastaj ndalet. Përsëritja e vazhdueshme e një procesi të tillë e dëmton shumë organizmin. Dhe më e rëndësishmja, leukocitet, në këtë kohë nuk mund të kryejnë funksionet e tyre mbrojtëse edhe imuniteti zvogëlohet.
Prandaj, aktiviteti minimal njerëzor shihet pas dreke, kur leukocitet nga truri dhe organet e tjera janë ridrejtuar në stomak.
Kjo është një nga shkaqet kryesore të ftohjeve të shpeshta dhe infeksioneve të tjera respiratore akute.
Leukocitoza e ushqimit quhet gjithashtu fiziologjike… dmth mjekësia moderne e quan këtë gjendje normë, por për fat të keq nuk është.
Leukocitoza e gjakut nuk është vërejtur, kur konsumon ushqime të papërpunuara. Ushqimi dhe pijet alkalike nuk shkaktojnë leukocitozë në trup. Ushqimi i freskët(fruta the perime) është alkalik.
Proteina e huaj gjithashtu shkakton leukocitozë. Trupi reagon ndaj proteinës së huaj njëjtë si reagon ndaj të gjitha substancave të tjera të huaja, ai mbrohet.
Leukocitoza e ushqimit zvogëlohet ndjeshëm nëse para se të hani një ushqim të përpunuar termikisht, hani një sasi të madhe ushqim bimore(sallata). Ushqimet e bimëve të papërpunuara janë të pasura me stimulues natyror dhe kjo përmirëson tretjen.
Ushqimi natyral për njerëzit (dhe gjallesat e tjera) duhet të jetë i papërpunuar. Me “përmirësim” të gatimit, të gjitha përbërësit e ushqimit – uji, proteinat, yndyrat, karbohidratet, vitaminat, transformohen në komponente të panatyrshme për tretje nga trupi.

In For Culture

Recent Posts

Ballit Kombëtar: ”Deklarata e juaj mbi Ballistët, nuk i ka hije një historiani, i cili akuzon pa fakte e pa dokumenta,..”

Balli Kombëtar drejtuar Fan Nolit  Letra e hapur e Ballit Kombëtar drejtuar Fan Nolit, Gazeta…

7 hours ago

Ceremonia e vitit 1928, si u shpall mbret Ahmet Zogu

TIRANË- “Excelsior” ka botuar, të enjten e 6 shtatorit dhe të premten e 7 shtatorit 1928, në faqet n°6, fotografitë…

8 hours ago

Shëron kollën, ky është shurupi natyral me katër përbërës që mund ta përgatisni edhe në kushte shtëpie

Kolla e thatë shkaktohet nga virozat, gripi dhe e ftohura, por mund të jetë simptomë…

8 hours ago

Kur kandidatët për deputetë premtonin ujë, drita e rrugë, historia e panjohur e fushatës elektorale të 1921-it

Publikohet historia e panjohur të zhvillimit të zgjedhjeve të para parlamentare që u mbajtën në…

8 hours ago

Durrsakët që drejtuan universitetet kryesore evropiane

Në një shkrim të Profesor Doktor Jahja Drançollit flitet për disa durrsakë të cilët kanë…

8 hours ago

Ushqimet që mund ti konsumoni edhe pas skadencës

Koha të gëzoheni, sepse sot ju kemi sjell një listë të ushqimeve të cilat mund…

9 hours ago