Kur zgjidhni goma të reja, janë tre gjëra që duhet t’i kushtoni vëmendje të veçantë, përkatësisht: madhësia, treguesi i shpejtësisë dhe indeksi i ngarkesës d.m.th. kapaciteti i ngarkesës.

Është shumë e rëndësishme të zgjidhni gomat e duhura për automjetin tuaj në mënyrë që ai të ruajë performancën optimale, sigurinë dhe gjithashtu të kursejë karburant.

Për fat të mirë, i gjithë ky informacion është shumë i lehtë për t’u gjetur dhe zakonisht gjendet në derën e shoferit, në kapakun e mbushësit të karburantit ose në dokumentacionin e automjetit tuaj. Sigurisht, gjithmonë mund të konsultoheni me një profesionist ose thjesht të hulumtoni specifikimet e prodhuesit të gomave.

Kur analizoni se cilën madhësi duhet të zgjedhni, Continental thotë se ekzistojnë dy rregulla të thjeshta për t’u ndjekur.

Së pari, gomat zëvendësuese duhet të kenë të njëjtën madhësi, shkallë të ngarkesës dhe shkallë të shpejtësisë siç rekomandohet nga prodhuesi i automjetit ose i gomave.

Së dyti, gomat e reja nuk duhet të jenë kurrë më të vogla në madhësi ose kapacitet ngarkese sesa tregojnë specifikimet origjinale.

Lloji i gomave përcaktohet nga dimensionet e saja të jashtme – diametri, perimetri i rrotullimit dhe gjerësia – dhe tregohet nga një tregues standard i madhësisë së gomave në anën anësore.

Indeksi i ngarkesës ose kapaciteti mbajtës tregon kapacitetin maksimal të pasagjerit që mund të mbajë goma, ndërsa indeksi i shpejtësisë tregon shpejtësinë maksimale të lejuar me ngarkesë të plotë.

Kur të keni zgjedhur madhësinë e duhur, kushtojini vëmendje shenjave që tregojnë se goma është e përshtatshme për vozitje dimërore, këshillon Continental. Në murin anësor dallohen shenjat dalluese M+S ose tri maja malesh me një fjollë dëbore. Nëse goma nuk ka asnjërën nga këto dy simbole, atëherë ajo nuk është e destinuar për vozitje në kushte dimërore.

Simboli M+S

Gomat me simbolin M+S, që do të thotë baltë dhe borë, kanë modele dhe shkallë të projektuara posaçërisht për të treguar performancë më të mirë në kushtet e dimrit sesa gomat e zakonshme. Shtresa e tyre e shkelës është e tillë që mundëson manovrim më të lehtë të automjetit në kushte të ftohta.

Tre maja malesh me fjolla bore

Ky simbol është një certifikatë më e rreptë e gomave dimërore sipas rregulloreve të UNECE, të cilat janë kryesisht të vlefshme në vendet e Bashkimit Evropian, por edhe në shumë të tjera. Ajo që i dallon gomat me këtë simbol nga ato që kanë vetëm shenjën M+S është se performanca e tyre është testuar objektivisht në dëborë dhe në kushte më të rënda dimërore. Këto goma ofrojnë performancë të lartë për sa i përket sigurisë, kontrollit në borë, akull dhe në përgjithësi temperaturat e ulëta.

Kur të keni kontrolluar të gjithë treguesit, është koha për të zgjedhur një model që është i provuar dhe i besueshëm.

Në testin e fundit të dimrit ADAC për vitin 2023, Continental WinterContact TS 870 arriti rezultate të jashtëzakonshme. Këto goma, në përmasat 225/45 R 17, fituan notat më të larta, duke u vlerësuar si “të shkëlqyera” nga ADAC dhe ÖAMTC, ndërsa “shumë të rekomanduara” nga TCS zvicerane.

WinterContact TS 870 shquhej për performancën e jashtëzakonshme në rrugë dimërore dhe të lagështa, me sjellje të saktë dhe të sigurt në rrugë të thata. Gjithashtu, këto goma vlerësohen si veçanërisht të qëndrueshme.

Në mënyrë të ngjashme, WinterContact TS 870 P gjithashtu arriti rezultate të shkëlqyera, me kufij sigurie në manovra të mprehta dhe një distancë frenimi më të shkurtër se mesatarja, veçanërisht në rrugë të lagështa. Përveç arritjes së notave të jashtëzakonshme për performancën në rrugë, të dy modelet kanë marrë gjithashtu vlerësime për kontributin e tyre mjedisor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here