Tani ka pak dyshime se zhdukja e K-T, e cila ndodhi 65 milionë vjet më parë dhe që, ndër të tjera, zhduku pothuajse të gjithë dinosaurët në planet (me përjashtim të zogjve), u shkaktua nga ndikimi i asteroidit Chicxulub, i cili nga ana tjetër gjeneroi një sërë fatkeqësish klimatike që u kombinuan për të shkaktuar një nga zhdukjet masive më të mëdha në historinë e Tokës. Ajo që na mungon ende është siguria për disa detaje dhe për rolin e luajtur nga komponentët e ndryshëm të përfshirë në katastrofë. Një studim i ri i botuar në Nature Geoscience tregon për herë të parë ndikimin e diçkaje që ende mundon makthet tona mjedisore sot: grimcat e imëta.

Hipoteza se pluhuri i imët i ngritur nga përplasja e asteroidit mund të ketë pasur një ndikim vendimtar në klimën e viteve të mëvonshme ka qarkulluar që në vitet 1980, por studimet e para stratigrafike mbi shkëmbinjtë që datojnë në atë periudhë kishin zbuluar një sasi pluhuri të imët. që ishte shumë e ulët për të pasur ndonjë efekt të rëndësishëm. Megjithatë, ato studime u bënë në shtresa shkëmbore vetëm 1 cm të trasha; studimi i ri mori në konsideratë një shtresë bashkëkohore, por më shumë se një metër të thellë, në të cilën gjurmët e pluhurit të imët ishin dukshëm më të bollshme – të mjaftueshme, sipas studimit, për të errësuar diellin për të paktën disa vjet, duke shkaktuar planetin në një natë të përjetshme (ose të paktën një shumë të gjatë). Këto grimca u ngritën pas goditjes së asteroidit, i cili fjalë për fjalë pluhuroi tokën përreth për disa kilometra.

Pa rrezet e diellit direkte, bimët ndaluan fotosintezën, e cila nga ana tjetër i privoi barngrënësit (të mëdhenj dhe të vegjël) nga burimi i tyre kryesor i ushqimit. Pasojat i pësuan edhe mishngrënësit, të cilët papritmas u gjendën me gjahun më të dobët dhe më të dobësuar, ose drejtpërdrejt pa pre. Jo vetëm kaq: nëse dy vitet e para pas goditjes ishin një natë e përhershme, grimcat e imëta mbetën në atmosferë për 15 vitet e ardhshme, duke çuar në një rënie të temperaturave globale me rreth 15°C. Së fundi, një tjetër efekt anësor i ndikimit ishte shpërthimi i zjarreve të mëdha në një diametër prej qindra km, të cilat gjithashtu kontribuan në bllokimin e atmosferës me pluhur. Ky dimër shumëvjeçar çoi në zhdukjen e 75% të të gjitha specieve në planet, duke përfshirë edhe dinosaurët e njohur, dhe hapi rrugën për moshën e gjitarëve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here