Nepërka ka reflekse të shpejta, nga të cilat disa kafshë u frikësohen aq shumë saqë i imitojnë ato

Ajo rrallë i sulmon njerëzit, por sa i frikësohen kafshët e tjera, tregon fakti se disa prej tyre kanë zhvilluar aftësinë për t’u dukur dhe për të fëshfëritur ngjashëm me të.

Trupi i saj është lara-lara me ngjyrë kafe, të zezë, gri dhe rozë. Ndërsa kalon nëpër gjethet e rëna, ajo mbetet plotësisht e padukshme, por ky nuk është avantazhi i saj i vetëm.

Përveç faktit që mund të peshojë deri në 20 kg dhe të arrijë 1.8 m, ajo ka reflekse çuditërisht të shpejta dhe dhëmbë 5 cm të gjatë, të cilët përmbajnë hemotoksinën helmuese, transmeton Telegrafi.

Me fjalë të tjera, sulmi i saj është në shumicën e rasteve fatal për krijesat nga pyjet tropikale të Afrikës Ekuatoriale, transmeton Telegrafi.

Reklama

Për një kohë të gjatë u diskutua në qarqet shkencore se përse nepërka gaboneze (lat. Bitis gabonica), i zhvillonte dhëmbët kaq të gjatë nëpërmjet të të cilëve injekton helmin e saj në trupin e viktimës.

Sot nuk ka një konsensus konkret për këtë çështje, por duhet përmendur se kërpudhat e saj injektojnë deri në 2400 mg helm të thatë dhe 9.7 ml helm të lagësht. Vlerësimet janë se 100 mg nga helmi i saj i thatë mjaftojnë për të vrarë një njeri.

https://youtube.com/watch?v=UAbdeFHLkVs%3Ffeature%3Doembed

Ndoshta ky informacion tingëllon i frikshëm, por e vërteta është se megjithëse teorikisht ajo mund të vrasë mbi 20 njerëz – ajo rrallë sulmon njerëzit. Për më tepër, ato konsiderohen si një specie jo agresive. Duke qenë se ajo fle shumicën e ditës dhe ka një metabolizëm të ngadaltë, falë të cilit mund të mbijetojë deri në 18 muaj pa ushqim, ajo zakonisht fërshëllen nëse një njeri është pranë saj dhe jep një paralajmërim.

Megjithatë, kur bëhet fjalë për majmunët dhe kafshët e tjera të Afrikës Qendrore, Lindore dhe Perëndimore, situata është krejtësisht e ndryshme. Është vërejtur se majmunët janë në gjendje vigjilence nëse ndonjë nga këto specie është afër tyre dhe janë regjistruar raste kur ajo ka vrarë disa prej tyre – edhe pse nuk ka mundur t’i gëlltisë. Ekziston edhe një shembull i një bretkose gjigante nga Kongoja që imiton tingullin dhe pamjen e saj në mënyrë që të mos jetë në menynë e saj. /Telegrafi/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here