Ju mund të keni dëgjuar se tregtari venecian Marco Polo (15 shtator 1254 – 2 janar 1324) ishte kryesisht përgjegjës për sjelljen e makaronave kineze (dhe gjithashtu, sipas legjendës, orizit dhe akullores) në Itali.Por ai ishte shumë më tepër se kaq, transmeton KultPlus.

Marco Polo ishte një eksplorues venecian i njohur për librin Udhëtimet e Marco Polo, i cili përshkruan udhëtimin dhe përvojat e tij në Azi. Polo udhëtoi shumë me familjen e tij, duke udhëtuar nga Evropa në Azi nga viti 1271 deri në 1295 dhe qëndroi në Kinë për 17 prej atyre viteve. Rreth vitit 1292, ai u largua nga Kina, duke vepruar si shoqërues gjatë rrugës për tek një princeshë mongole që po dërgohej në Persi.

Në vitin 1271, Polo u nis me babanë dhe dajën e tij, Niccolo dhe Maffeo Polo, për në Azi, ku do të qëndronin deri në vitin 1295. Në pamundësi për të rekrutuar 100 priftërinj që kishte kërkuar Kublai Khan (lideri mongolian), ata u larguan me vetëm dy, të cilët, pasi morën një shija e rrugëtimit të vështirë që kishin përpara, shpejt u kthyen në shtëpi.

Ndërsa bënin rrugën e tyre nëpër Lindjen e Mesme, Polo thithi pamjet dhe aromat e saj. Tregimi i tij për Orientin, veçanërisht, i dha botës perëndimore pamjen e parë të qartë të gjeografisë dhe zakoneve etnike të Lindjes. Vështirësitë, natyrisht, i erdhën. Në atë që tani është Afganistani, Polo u detyrua të tërhiqej në male në mënyrë që të rikuperohej nga një sëmundje që kishte marrë. Ndërkohë, kalimi i shkretëtirës së Gobit ishte i gjatë dhe, nganjëherë, i mundimshëm. “Kjo shkretëtirë raportohet të jetë aq e gjatë sa do të duhej një vit për të shkuar nga fundi në fund”, shkroi më vonë Polo. “Dhe në pikën më të ngushtë duhet një muaj për ta kaluar. Ai përbëhet tërësisht nga male, rëra dhe lugina. Nuk ka asgjë për të ngrënë.”

Më në fund, pas katër vjet udhëtimi, polos arritën në Kinë dhe Kublai Khan, i cili po qëndronte në pallatin e tij veror të njohur si Xanadu, një mrekulli e madhe arkitekturore prej mermeri që mahniti të riun Polo.

Polos fillimisht kishin planifikuar të largoheshin për vetëm disa vjet. Megjithatë, ata ishin larguar nga Venecia për më shumë se 23 vjet. Ka pasur debate mes historianëve nëse Polo ka arritur ndonjëherë me të vërtetë në Kinë. Nuk ka asnjë provë jashtë librit të tij të famshëm që ai udhëtoi aq larg në lindje. Megjithatë, njohuritë e tij për kulturën dhe zakonet e saj janë të vështira për t’u hedhur poshtë. Tregimi i tij i mëvonshëm tregoi për sistemin e gjerë të komunikimit të Khan, i cili shërbeu si themeli për sundimin e tij. Libri i Polo-s, në fakt, i kushton pesë faqe strukturës së përpunuar, duke përshkruar sesi autostrada e informacionit e perandorisë mbuloi në mënyrë efikase dhe ekonomike miliona kilometra katrorë.

Pranimi i polakëve nga Khan u ofroi të huajve akses të pashembullt në perandorinë e tij. Niccolo dhe Maffeo iu dhanë poste të rëndësishme në oborrin e liderit. Polo, gjithashtu, i bëri përshtypje Khanit, i cili mendonte shumë për aftësitë e të riut si tregtar. Zhytja e Polo në kulturën kineze rezultoi në zotërimin e katër gjuhëve, transmeton KultPlus.

Udhëtimi i Polos u zhvillua në tokë dhe ata u detyruan të kalonin nëpër territor sfidues dhe ndonjëherë të ashpër. Por përmes gjithë kësaj, Polo zbuloi një aventurë. Kujtesa e tij e mëvonshme për vendet dhe kulturat që vëzhgoi ishte e jashtëzakonshme dhe jashtëzakonisht e saktë.

Më në fund, pas 17 vjetësh në oborrin e Khanit, Polos vendosën se ishte koha të ktheheshin në Venecia. Vendimi i tyre nuk ishte ai që e kënaqte Khan, i cili ishte rritur duke u varur nga burrat. Në fund, ai e pranoi kërkesën e tyre me një kusht: Ata shoqërojnë një princeshë mongole në Persi, ku ajo do të martohej me një princ persian.

Duke udhëtuar nga deti, polakët u nisën me një karvan prej disa qindra pasagjerësh dhe marinarësh. Udhëtimi rezultoi i mundimshëm dhe shumë vdiqën si pasojë e stuhive dhe sëmundjeve. Në kohën kur grupi arriti në Portin e Hormuzit të Persisë, vetëm 18 persona, përfshirë princeshën dhe Polos, ishin ende gjallë. Më vonë, në Turqi, zyrtarët gjenovezë përvetësuan tre të katërtat e pasurisë së familjes. Pas dy vitesh udhëtim, Polos arritën në Venecia. Ata ishin larguar për më shumë se dy dekada dhe kthimi i tyre në tokën e tyre të lindjes pa dyshim kishte vështirësitë e veta. Fytyrat e tyre dukeshin të panjohura për familjen e tyre dhe ata përpiqeshin të flisnin gjuhën e tyre amtare.

Libri e bëri Polon një personazh të famshëm. Ai u shtyp në frëngjisht, italisht dhe latinisht, duke u bërë libri më i njohur në Evropë. Por pak lexues e lejuan veten të besonin përrallën e Polos. Ata e morën atë si trillim, konstrukt i një njeriu me një imagjinatë të egër. Vepra përfundimisht fitoi një titull tjetër: Il Milione (“Milion Lies”). Polo, megjithatë, qëndroi pas librit të tij dhe ai ndikoi aventurierët dhe tregtarët e mëvonshëm.

Marco Polo vdiq më 8 janar, 1324 në Venecia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here