Hulumtimi i ri i paraqitur në Sesionet Shkencore të Hipertensionit 2023 të Shoqatës Amerikane të Zemrës sugjeron se moti mund të ndikojë në presionin e gjakut.

Studiuesit besojnë se këto ndryshime sezonale në shtypjen e gjakut mund të kërkojnë më shumë monitorim të mjekut dhe modifikime të trajtimit.

Rreth 1.28 miliardë njerëz të moshës 30-79 vjeç në mbarë botën kanë hipertension, i njohur gjithashtu si presioni i lartë i gjakut.

Kur njerëzit kanë presion të lartë të gjakut, gjaku i tyre ka vështirësi të qarkullojë nëpër trup. Kjo rritë rrezikun për sëmundje kardiovaskulare dhe komplikime të tjera.

Shkaku kryesor i hipertensionit është ende i panjohur, por studimet e kaluara tregojnë se disa faktorë mund të rrisin rrezikun e presionit të lartë të gjakut, si për shembull obeziteti, etnia, rezistenca ndaj insulinës, pirja e duhanit dhe një dietë me shumë kripë.

Studimet e mëparshme kanë treguar se ka një variacion sezonal kur bëhet fjalë për presionin e gjakut.

Në përgjithësi, presioni i gjakut është i prirur të rritet gjatë muajve më të ftohtë dhe të ulet gjatë muajve të ngrohtë.

“Një nga mënyrat kryesore në të cilën presioni i gjakut rregullohet në trup është që arteriet ose të shtrëngohen ose të lirohen – ne e quajmë atë vazokonstriksion dhe vazodilatim të besuar,” shpjegoi Dr. Yu-Ming Ni, një kardiolog dhe lipidolog, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

Një studim në prill 2021 zbuloi se rritja e temperaturës së dhomës me 10 gradë C shkakton ndryshim të rëndësishëm në presionin sistolik të gjakut.

Një studim tjetër në shkurt 2016 zbuloi se të moshuarit që jetonin në shtëpi të ftohta me më pak se 17 gradë C kishin presion më të lartë të gjakut, vlera më të dobëta të biomarkerit në gjak dhe shëndet të keq të mushkërive.

Për këtë studim, studiuesit shqyrtuan të dhënat elektronike shëndetësore me mbi 60 mijë të rritur, të trajtuar për presionin e lartë të gjakut midis korrikut 2018 dhe qershorit 2023 në gjashtë qendra të kujdesit shëndetësor.

Kur analizuan leximet sezonale të presionit të gjakut, shkencëtarët zbuluan se, mesatarisht, presioni sistolik i gjakut i një pjesëmarrësi në studim u rrit deri në 1.7 mm Hg në muajt e dimrit krahasuar me muajt e verës.

“Gjetjet mbështetën ekzistencën e variacionit sezonal në presionin e gjakut, i cili është vërejtur në studimet e mëparshme,” shpjegoi për MNT Robert B. Barrett, një inxhinier softuerësh në Shoqatën Mjekësore Amerikane në Greenville, dhe autori kryesor i këtij studimi.

Për shkak se njerëzit me presion të lartë të gjakut kanë më pak të ngjarë të kontrollojnë presionin e tyre të gjakut në dimër në krahasim me verën, Barrett tha se mund të nevojiten ndërhyrje më të mëdha të mjekëve dhe ndryshim i stilit të jetesës.

“Ndryshimet sezonale në presionin e gjakut ka një efekt thelbësor në kontrollin e hipertensionit, shpesh i përcaktuar si presioni i gjakut <140/<90”, vazhdoi ai. “Nëse presioni i gjakut kontrollohet shumë mirë, për shembull në <130/<80, atëherë ndryshimi sezonal do të ketë pak efekt në kontrollin në <140/<90”.

“Megjithatë, nëse presioni i gjakut nuk kontrollohet mirë, atëherë pacientët afër nivelit 140/90 mund të përfitojnë nga monitorimi i rregullt i presionit të gjakut, ndjekja më e afërt mjekësore dhe shmangia e uljes së aktivitetit fizik dhe rritjes së peshës në fund të vitit”, shtoi Barrett. “Disa pacientë mund të përfitojnë nga ndërhyrja farmakologjike për të mbajtur presionin e gjakut të kontrolluar gjatë dimrit”.

Pas rishikimit të këtij studimi, Dr. Cheng-Han Chen, kardiolog ndërhyrës dhe drejtor mjekësor, i pa përfshirë në hulumtim, i tha MNT se, ky studim është i rëndësishëm për shkak të grupit të madh dhe të larmishëm të pjesëmarrësve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here