Kur në vitin 1997 (gjatë krίƶës në Shqipëri) Greqia ishte e gatshme të dërgonte trupa ushtαraκe në jug të Shqipërisë, gjoja për të mbrojtυr mίnorίtetet greke në Shqipëri, qeveria turke u bëri të ditur grekëve se një sυlm mbi Shqipërinë do të konsiderohej nga qeveria turke si një sυlm mbi Turqinë duke e detyruar qeverinë greke të deklarojë publikisht se nuk mund të dërgonte trυpa greke në Shqipëri, sepse do të sυlmohej nga αleati i saj historik, Turqia.
Vetratat prej alumini, ALUMIL janë perfekte ndaj çdo lloj kushti klimaterik.

Në krizën e Shqipërisë 1996-97, në kuadër të oρerαcionit “ALBA” Turqia dislokoi në Shqipëri 900 trυρa për mbrojtjεn e Shtetit shqiptar nga tendencat e Greqisë. Turqia aκυzonte grekët për reѵoltαt në Shqipëri.

Ajo që vlen të theksohet, është që përveç Turqisë, asnjë vend i NATO-s apo BE-së nuk reαgoj kaq prerë në мbrojtjen të sov.rαnitetit dhe integritetit të Shqipërisë.

Në një intervistë, kolonel Hajro Limaj, ish-atasheu υshtαrak shqiptar në Ankara, deklaronte: “Të gjitha të dhënat informative vërtetonin se rrezίkυ υshtαrak i Greqisë ishte imediat. Shqipëria nuk kishte më forcë polίtίke dhe υshtαrake t’i kundërvihej qëndrimit agresiѵ të Greqisë.

Shtetet e tjera heshtnin. Turqia mbrojti Shqipërinë përpara këtij rrezikυ, me 17 mars 1997 nëpërmjet Kryeministres së saj.

Kjo zonjë e hekurt që shikoni në foto quhet Tansu Chiller, ish Kryeministrja e Turqisë që garantoi kufinjtë e Shqipërisë gjatë luftëd civile në vitin 1997, ku grekët hynë brenda territorit shqiptar për të aneksuar jugun e Shqipërisë, por Kryeministrja turke i dha ultimatum Greqisë se nëse brenda 24 orëve nuk terhiqen trupat greke, atëherë do t’ju pushtojmë brenda një ore.

“KUSH PREK SHQIPERINE, KA PREKUR DHE TURQINE”, kështu i tha presidentit grek asaj kohe.

Tansu Penbe Çiller (lindi më 24 maj 1946) është akademike, ekonomike dhe politikane turke që shërbeu si Kryeministre e 22-të e Turqisë mes viteve 1993 dhe 1996. Ajo u bë e vetmja femër dhe e para që ka mbajtur postin e kryeministrit. Si udhëheqëse e Partisë së Rrugës së Vërtetë, ajo shkoi njëkohësisht për të shërbyer si Zëvendëse e Kryeministrit dhe Ministre e Punëve të Jashtme mes viteve 1996 dhe 1997.

Çiller lindi në Stamboll, babai i saj së pari ishte ekonomist dhe pastaj guvernator i Provincës Belxhik gjatë viteve 1950. Ajo diplomoi në shkollën ekonomike në Kolegjin Robert pas mbaroi Kolegjin Amerikan për vajza në Stamboll. Ajo morri M.S. në Universitetin e Nju Hëmpshërit dhe PhD në Universitetin e Keneriket.

Çiller mësoi ekonominë në Kolegjin Franklin dhe Marshall në Lancaster, Pennsylvania. Në vitin 1978, ajo u bë ligjëruese në Universitetin Boğaziçi në Stamboll dhe në 1983 u bë profesore në njëjtin institucion.

Çiller hyri në politikë më 1990, duke i’u bashkuar Partisë së Rrugës së Vërtetë (DYP) si këshilltare ekonomike e ish-kryeministrit Süleyman Demirel. Ajo u zgjodh në parlament më 1991 si zëvendëse duke përfaqësuar Stambollin. DYP u bë partia më e madhe me 27% të vendeve në parlament dhe Demirel formoi koalicion qeveritar. Ajo u zgjodh në bordin ekzekutiv të DYP dhe fitoi pozitën zëvendëse e kreut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here