Egzistojnë dokumente italiane që rrëfejnë për lavdinë që kishte kalorësia shqiptare. Një nga ato dokumente tregon se si Skënderbeu e shpëtoi mbretin Ferdinand të Napolit me kalorësinë e vet. Sipas dëshmisë së historianëve bashkëkohës, Ferdinandi e kishte humbur davanë kur e braktisën banorët feudalë dhe u bashkuan me Rene Anzhuanë, që ishte rivali i tij francez dhe që pretendonte fronin e Napolit.

Janë interesante edhe thënjet e Konicës për vetitë luftarake të kalorësve shqiptarë:

“Kalorësit shqiptarë u bënë proverbialë në gjithë Evropën pas vdekjes së Skënderbeut. Gjithë mbretërit dhe sundimtarët e Italisë, Francës, Britanisë së Madhe angazhonin kalorës shqiptarë për ushtritë e tyre. Në shekullin e shtatëmbëdhjetë, kur francezët lavdëronin një kalorës, shpreheshin me:

“E nget kalin si një shqiptar”.

(Foto; Faik Konica, ambasador shqiptar në SHBA, intervistuar në radion CBS nga animatori McGuire, më 1931).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here