Kontakti që njerëzit kanë me mikrobiomën e tyre gjatë periudhës prenatale dhe gjithashtu në javët e para pas lindjes, luan një rol vendimtar në mbrojtjen e sistemit të tyre imunitar.

Sipas një studimi të Universitetit Shtetëror të Xhorxhias të publikuar në Kërkimet e Imunologjisë së Kancerit, ekspozimi ndaj mikroorganizmave si bakteret gjatë fazave të hershme të jetës luan një rol kyç në krijimin e kushteve ideale në zorrë, duke kufizuar shanset për të zhvilluar kancer të zorrës së trashë në moshën madhore.

“Ne kemi arritur në përfundimin se mikrobioma në fillim të jetës është kritike në gjenerimin e përgjigjeve imune që janë efektive në reduktimin e rrezikut të kancerit të zorrës së trashë,” tha Dr. Tim Denning drejton studimin dhe profesor në Institutin e Shkencave Biomjekësore në Shtetin e Gjeorgjisë.

Studimet kanë treguar gjithashtu se mikrobioma e zorrëve është thelbësore për funksionimin e duhur të trupit dhe forcimin e sistemit imunitar, por ky hulumtim është kryer te minjtë dhe njerëzit e rritur, pasi nuk është e mundur të studiohet mikrobioma e fetusit dhe e të porsalindurit.

Njerëzit dhe minjtë së pari vijnë në kontakt me mikrobiomën kur lindin, pavarësisht nëse lindin në mënyrë natyrale apo me prerje cezariane. Në këtë studim studiuesit ekzaminuan nëse mikrobioma gjatë periudhës së parë të jetës mund të ndikojë në shëndetin e të rriturve.

Studimi krahasoi dy grupe minjsh. Kafshët eksperimentale të grupit të parë lindën pa ekspozim ndaj baktereve ose gjatë shtatzënisë së tyre ose pas lindjes deri në shkëputjen e gjirit.

Nuk përmbahet ish-kryeministri italian, “sulmon” ashpër Francën: Nuk e kam kuptuar kurrë pse bllokonte negociatat me Shqipërinë

Më pas ato u transferuan në kushte normale dhe u ekspozuan në një mjedis normal (jo steril). Grupi i dytë lindi në kushte normale dhe kafshët eksperimentale ishin normalisht të ekspozuara ndaj mikrobiomës mjedisore. Kur kafshët arritën moshën gjashtë javësh, të gjitha ata zhvilluan kancer të zorrës së trashë.

“Ne vëzhguam dallime të jashtëzakonshme, minjtë në grupin e parë zhvilluan tumore më të mëdha dhe më shumë në zorrën e trashë në krahasim me minjtë e grupit të dytë”, u shpreh tha Dr. Tim Denning.

Studimi zbuloi se mungesa e mikrobiomës në javët e para të jetës rezultoi në dobësimin e qelizave imune të trupit. Kur një tumor fillon të rritet, sistemi imunitar e njeh se është jonormal dhe përpiqet ta shkatërrojë atë. Një nga vëzhgimet interesante të shkencëtarëve është se në kafshët testuese të privuara nga mikrobioma, qelizat e kancerit ishin në gjendje të përdorin qelizat imune në avantazhin e tyre duke i kthyer ato kundër organizmit dhe në thelb duke lejuar që tumori të rritet. Duke rivendosur mikrobiomën tek kafshët eksperimentale që fillimisht u privuan nga ai, studiuesit vunë re se procesi i zhvillimit të tumorit ishte i kundërt.

Rezultatet e mësipërme zbulojnë se si mikrobioma tek nënat dhe fëmijët mund të kontrollojë gjenet me efekte anti-inflamatore, si dhe cenueshmërinë ndaj sëmundjeve të tilla si kanceri në moshë madhore. Një kuptim më i mirë i rolit të mikrobiomës në jetën e hershme mund të çojë në trajtime të reja përmes rrugëve specifike.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here