Tuneli i kyçit të dorës është një kanal i ngushtë, në formë C në kyçin e dorës, i përbërë nga kocka dhe ligamente të vogla.

Disa nga tendinat dhe nervat që kontrollojnë lëvizjet e gishtërinjve kalojnë përmes tunelit karpal në dorë. Këto tendina mbulohen nga një mëngë e mbushur me lëng që u lejon atyre të rrëshqasin lehtësisht gjatë lëvizjes. Në lidhje me lëvizjet e përsëritura dhe monotone të duarve, të tilla si shtypja në tastierë, tendinat mund të irritohen, të fryhen dhe të përflaken brenda kësaj mëngësh.Simptomat janë: mpirja dhe dhembja ne hipotenar dhe pjesën volare të gishtit të vogel dhe gjysmës ulnare të gishtit të unazës. Kur janë të përfshira fijet sensitive kemi hipotrofi dhe dobësim të muskujve të hipotenarit, dhe interoseal kur janë të përfshira fijet motorike

Për shkak se tuneli i kyçit të dorës përbëhet nga kocka dhe ligamente, ai nuk mund të zgjerohet për të akomoduar ënjtjen. Kjo do të thotë që nervat e dorës mund të shtypen, gjë që mund të çojë në dhimbje ose mpirje në gishta.

Sindroma e tunelit karpal ndodh kur nervi mesatar, i cili kalon përmes atij që quhet tuneli i kyçit të dorës në kyçin e dorës, bëhet i shtrënguar ose i dëmtuar. Kjo shkakton dhimbje dhe parehati në dorë.

Sindroma e tunelit karpal, ndër të tjera, mund të prekë edhe gratë shtatzëna. Kjo është për shkak të një sasie të shtuar të lëngjeve në trup.

Keto trajtimet të kyceve te duarve apo edhe pozitave te tjera ne kocka dhe ligamente te ndryshme trajtohen nder vite ne Banjen e Kllokotit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here