Kalbja e skajit të lulëzimit (BER) është një sëmundje e zakonshme tek domatet, e karakterizuar nga shfaqja e njollave të errëta dhe në skajin e lulëzimit (ana e kundërt e kërcellit) të frutit.
Këto njolla shpesh fillojnë si njolla të vogla, të njomura me ujë dhe gradualisht bëhen të zeza në lëkurë ndërsa sëmundja përparon.
BER shkaktohet kryesisht nga mungesa e kalciumit në frutin në zhvillim. Kur bima ka mungesë të kalciumit, ajo nuk mund të formojë dhe forcojë siç duhet muret qelizore të frutave, duke rezultuar në njolla karakteristike të zeza nekrotike.
Veçanërisht, luhatjet midis kushteve të thata dhe të lagështa, plehërimi i tepërt me azot, i cili pengon marrjen e kalciumit nga bima, rritja e shpejtë e frutave, temperaturat e larta dhe lagështia e ulët janë disa nga shkaqet e BER.
Kalbja e zezë, NUK prek të gjithë frutat, por mund të çojë në humbje të konsiderueshme të rendimentit dhe të zvogëlojë tregtueshmërinë e domateve të prekura.
Për të parandaluar dhe menaxhuar BER, ruani nivelet konsistente të lagështisë së tokës, siguroni kalcium të mjaftueshëm ose spërkatje të gjethore dhe siguroni një regjim të mirë-balancuar plehërimi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here