“Asnjëherë mos e lini planetin pa një të tillë”, tha astronauti kanadez Chris Hadfield, i cili shkroi në librin e tij “Një Astronaut’s Guide to Life on Earth” për briskun e Ushtrisë së Zvicrës “Victorinox”, shkruan Albinfo.ch.

Këto janë fjalë të mëdha për një mjet kaq të vogël, por duke parë Carl Elsener, CEO i Victorinox, të zbulojë të gjithë procesin e prodhimit dhe historinë e pasur pas tij, është mënyra e duhur për të kuptuar pse kjo thikë e mrekullueshme xhepi është bërë më e mira dhe është modeli më popullor në botë.

Stërgjyshi i Elsner, Carl, prezantoi thikën e parë në Ushtrinë zvicerane në 1891 dhe fillimisht e quajti atë «Schweizer Offiziers und Sportsmesser», e cila në të gjitha kuptimet ishte shumë për ushtarët amerikanë, shkruan Albinfo.ch. Sot, familja Elsener vazhdon të operojë kompaninë e tyre jashtë vendit.

Hapi i parë në prodhimin mesatar të këtij brisku xhepi legjendar zviceran, është formësimi i materialeve të përafërt që do të përdoren për të krijuar pjesë të ndryshme të thikës, shkruan Albinfo.ch. Kjo procedurë ndiqet nga lustrimi, në të cilin fletët metalike futen në një enë të mbushur me gurë qeramike dhe më pas nxirren me magnet. Për t’i forcuar ato, teknikët e ndërmarrjes vendosin të gjitha segmentet e rripit transportues.

“Brenda furrave tona, ne zhvillojmë temperatura prej 1,050 gradë”, tha Urs Vis, menaxher i lartë i marketingut të produkteve për markën Victorinox. “Kjo temperaturë ka për qëllim të forcojë strukturën e çelikut, pas së cilës metali bluhet për të marrë mprehtësinë e dëshiruar dhe për të vazhduar me procesin e mëtutjeshëm të montimit.

Marka Victorinox gjithashtu thekson punën e saj me përpjekje të mëdha për të investuar në tiparet e mjedisit. Elsener pretendon se kompania ka përdorur teknika dhe sisteme prodhimi të përshtatshme për kohën që nga viti 1980.

VIDEO:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here