Ujku është kafsha më e madhe e llojit të qenve në Evropë, Azi dhe në Amerikën Veriore. Ai vrapon shume shpejt dhe ka rezistence të madhe. Si çdo përfaqësues i kësaj familjeje, ujku nxiton dhe mban vrapin për një kohë të gjatë. Shqisat e të dëgjuarit dhe të nuhaturit i ka shumë më të zhvilluara se shqisën e të parit. Ujku jetën e tij e gjallëron përbrenda familjes apo ndonjë grupi të llojit të vet të përbërë nga 10 deri 15 anëtarë. Shkon së bashku në grup në gjueti. Ujqërit kanë ulërima unike, si shenjat e gishtërinjve, që shkencëtarët (dhe anëtarët e tjerë të paketave) mund t’i përdorin t’i tregojnë ato veç e veç.

Ka rreth 7,000 deri në 11,200 ujqër gri në Alaska, 3,700 në rajonin e Liqeneve të Madhe dhe 1,675 në Rockies Veriore.

Ngjyra

Ujqërit vijnë në një shumëllojshmëri ngjyrash, shumë me një shtresë gri të thinjur ose një ngjyrë tjetër kuqërremtë-portokalli. Ujqit mund të jenë gjithashtu të zinj, madje edhe të bardha

Feçka e ujkut, veshët dhe sytë

Ujqërit përshtatur për një jetë të gjuetisë kafshëve të mëdha, kanë një feçkë të gjerë dhe hundë më të madhe se coyotes ( lloj ujku )

Veshët e ujqërve, afërsisht dy inç të gjatë, janë më të shkurtër dhe sytë e një ujku janë të verdhë
Ujqërit kanë këmbë mesatarisht të gjata dhe këmbët relativisht të mëdha, të cilat janë efektive për të udhëtuar në dëborë.

Sa i madh është territori i një grupi ujqësh?

Territoret e ujqëve zakonisht ndryshojnë në madhësi prej 200 deri 500 kilometra katrorë, por mund të shkojnë nga sa më pak se 18 kilometra katrorë në mbi 1.000 kilometra katrorë.

Ujqërit shpenzojnë rreth 35% të kohës së tyre që udhëtojnë. Ata shpesh udhëtojnë 20-30 milje në ditë, por mund të mbulojnë mbi 100 milje në ditë kur preja është e pakët.

Sa shpejt mund të lëvizë një ujk?

Mund të lëviz për orë të tëra në një shpejtësi prej 5-6 milje në orë. Ujku mund të vrapojnë shkurtimisht në shpejtësi deri në 35 kilometra në orë kur ndjek gjahun.

Çfarë han ujqërit?

Ujqërit janë mishngrënës dhe ushqehen kryesisht në ungulates ose gjitarët : si dreri, mollë, moose, bizon dhe caribou. Ata gjithashtu pre e në masë shumë më të vogël në , lepujt, dhe pothuajse çdo kafshë tjetër të vogël. Ujqit janë gjithashtu pastrues natyrorë dhe ushqehen me lehtësi në kufomat e kafshëve të ngordhura

Sa gjallë jetojnë ujqër?

Ujku jeton mesatarisht 4-5 vjet, edhe pse individët rrallë arrijnë moshën 15 vjeç.

Sëmundja, uria dhe plagët janë shkaqet më të zakonshme të vdekjes së ujqërve që jetojnë larg njerëzve. Shumica e ujqërve që jetojnë pranë njerëzve vdesin nga vdekshmëria e lidhur me njerëz, veçanërisht për shkak të kontrollit të dëmeve të bagëtive, vrasjeve të paligjshme dhe aksidenteve në automjete.

Pse ujqit vajtojnë?

Ulërima e një ujku është një nga burimet kryesore të komunikimit dhe përdoret në situata të ndryshme, duke mbrojtjen e territoreve, mbajtjen e lidhjeve sociale me anëtarët e tjerë dhe tërheqjen e një shoku. Ujqërit janë kafshë shumë sociale dhe gjithashtu përdorin një sistem kompleks të sjelljeve jo-verbale për të rregulluar dhe mbajtur strukturën e paketës.

Sa të vegjël lind ulkonja?

5 -12 të vegjël. Ata në fillim janë të shurdhët dhe të verbër. Pastaj pas 6 javësh ata fillojnë të zhvillohen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here