Shkencëtarët besojnë se kanë zbuluar mekanizmin pas thinjjes së flokëve, i cili mund të ndihmojë në zhvillimin e një trajtimi për të ndryshuar qelizat për të rikthyer ose ndaluar procesin.

Një studim i ri tregon se qelizat burimore mund të ngecin me kalimin e moshës së flokëve dhe të humbasin aftësinë e tyre për të ruajtur ngjyrën e flokëve.

Disa qeliza staminale, të cilat mund të zhvillohen në shumë lloje të ndryshme qelizash, kanë një aftësi unike për të kaluar ndërmjet ndarjeve të zhvillimit në folikulat. Këto qeliza humbasin aftësinë për të lëvizur me kalimin e moshës, duke bërë që ato të bëhen gri.

Hulumtimi u përqendrua në qelizat në lëkurën e minjve të gjetura edhe te njerëzit të quajtura qeliza burimore melanocite, ose McSCs. Shkencëtarët, të udhëhequr nga hulumtuesit në Shkollën e Mjekësisë Grossman të Universitetit të Nju Jorkut, sugjeruan që nëse gjetjet e tyre vlejnë për njerëzit, ato mund të çojnë në një mënyrë të mundshme për të rikthyer ose parandaluar thinjat.

Studiuesi kryesor i studimit, Qi Sun, tha: “Mekanizmat e rinj rrisin mundësinë që i njëjti vend fiks i qelizave burimore të melanociteve të ekzistojë te njerëzit. Nëse është kështu, ai paraqet një rrugë të mundshme për të rikthyer ose parandaluar thinjjen e flokëve të njeriut duke ndihmuar qelizat e bllokuara të kthehen prapa midis ndarjeve në rritje të gjëndrës së flokëve.”

Ngjyra e flokëve kontrollohet nga fakti nëse grupet e vazhdueshme proliferative të McSCs brenda folikulave të flokëve marrin sinjalin për t’u bërë qeliza të pjekura që i bëjnë pigmentet proteinike përgjegjëse për ngjyrën.

Studiuesit zbuluan se gjatë rritjes normale të flokëve, qelizat vazhdimisht rrotullohen midis ndarjeve të folikulit të flokëve në zhvillim. Brenda këtyre ndarjeve, McSC-të ekspozohen ndaj sinjaleve që ndikojnë në maturim. Studiuesit zbuluan se McSCs transformohen midis gjendjes së tyre më primitive të qelizave burimore dhe fazës së tyre të ardhshme të maturimit në varësi të vendndodhjes së tyre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here