Një studim, i publikuar së fundmi në revistën prestigjioze shkencore Lancet, hetoi efektet klinike në 6 dhe 12 muaj pas fillimit fillestar të simptomave te njerëzit që ishin shtruar në spital për shkak të COVID-19. Studiuesit analizuan mbi 1200 pacientë, mosha mesatare e të cilëve ishte 59 vjeç.

Lodhja dhe dobësia e muskujve janë simptomat më të zakonshme

Përqindja e pacientëve me të paktën një simptomë ishte 68% në 6 muaj dhe 49% në 12 muaj. Më shumë pacientë kishin ankth ose depresion specifik në 12 muaj (26%) krahasuar me 6 muaj (23%). Simptomat më të zakonshme në 12 muaj ishin lodhja dhe dobësia e muskujve.

Rreth 1/3 e pacientëve vazhduan të raportojnë disa shkallë të dispnesë. Në përgjithësi, pacientët raportuan më shumë probleme lëvizshmërie, dhimbje fizike, ankth ose depresion dhe dhanë rezultate më të ulëta të cilësisë së jetës në krahasim me kontrollet e përputhshme me moshën. /abcnews.al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here